Kompanija "Ju gold" nezadovoljna odlukom vlade o RTB Boru

Kompanija "Ju gold" nezadovoljna odlukom vlade o RTB Boru Izvor: N1
(arhiva)

Predstavnici kompanije "Ju gold" (U gold), koja je bila jedna od dva ponuđača za kupovinu većinskog paketa RTB Bor, izrazili su nezadovoljstvo odlukom Vlade Srbije da se opredeli za ponudu kineske kompanije Ziđing. Nezadovoljni su i, kako kažu, odnosom državnih organa Srbije prema toj kompaniji iz Rusije.

Prema saopštenju prosleđenom FoNetu, predstavnici "Ju golda" smatraju da je njihova ponuda "neuporedivo bolja i povoljnija za državu Srbiju, kao i da je nadležni nisu verno i na adekvatan način prezentovali javnosti u Srbiji".

"Osnovna kvalitativna razlika je što ponuda ruske kompanije ne predviđa samo zadržavanje postojećeg, već povećanje broja zaposlenih u RTB Bor i, što je važnije, znatno povećanje obima proizvodnje i realizacije, što bi budžetu države Srbije obezbedilo znatno veće finansijske prilive", objašnjavaju iz "Ju golda" u saopštenju.

"Pored očuvanja radnih mesta za 4.880, nakon realizacije investicionog programa predloženog od 'Ju golda'", ruska kompanija u saopštenju navodi da "planira otvaranje još 1.000 novih radnih mesta".

"Kineska kompanija Ziđing u narednih šest godina predviđa proizvodnju od 120.000 do 150.000, dok ruska kompanija za isti period garantuje proizvodnju od 220.000 tona bakarnog koncentrata", napominje "Ju gold".

Ruska kompanija tvrdi da bi godišnji promet u periodu od 2019. do 2024. iznosio 3,5 milijardi dolara i nivo poreskih dažbina u istom periodu procenjuje na više od 350 miliona dolara.

Predstavnici "Ju golda" takođe ističu da se "podrazumeva njihovo preuzimanje dugova RTB Bor, u visini od 200 miliona dolara, kao i da je njihova ponuda zasnovana na realnom, a ne na friziranom biznis planu i da za svoj investicioni program garantuju bankarskim garancijama".

U saopštenju ukazuju "da ih država još nije obavestila o kineskom biznis planu, iako je to bila obavezna po zakonu, kao i da su oni spremni da angažaju relevantne međunarodne revizore da urade realnu analizu njihove ponude, uvereni da su oni pravi pobednici na ovom tenderu".

Predstavnici ruske kompanije u saopštenju navode da su o svojim stavovima, povodom prodaje RTB Bor, "obavestili nadležne organe Ruske Federacije i Republike Srbije".

Tagovi: Ju gold , RTB Bor , prodaja

Komentara 15

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

MIlena

Imali ste zakonsko pravo na Zahtev za zaštitu prava u roku od 15 dana Republičkoj komisiji za zaštitu prava ponuđača!!! Zašto niste upotrebili Pouku o pravnom leku?!

3 2

Micia

Da, ali Kinezi su bili velikodušniji prema Vučiću i dali mu veću i bolju proviziju od Rusa. Naravno, na uštrb države. Ne može i jare i pare. Od negde mora da se izvuče taj novac za proviziju,ali svakako ne iz njihovog džepa.

15 1

Vagar

A šta je sa rudnom rentom?To se svuda u svetu plaća državi gde se vade rudna bogatstva.Kod nas gradjevinci plaćaju i za vađenje peska i šljunka iz reka.To se uopšte ne pominje,a treba da bude oko 10%.

15 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo