Brnabić: Spremni za saradnju sa vodećim IT kompanijama

Brnabić: Spremni za saradnju sa vodećim IT kompanijama Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Srbija je otvorena i spremna za saradnju sa vodećim svetskim IT kompanijama, kazala je premijerka Ana Brnabić u razgovoru sa osnivačem kompanije Frejm (Frame) Nikolom Božinovićem i suosnivačem i generalnim direktorom kompanije Nutaniks (Nutanix) Diražem Pandejem (Dheeraj Pandey), saopšteno je iz Vlade Srbije.

Srpsko-američki startap Frejm je pre tri nedelje prodat Nutaniksu za 165 miliona dolara, a Božinović je postao potpredsednik kompanije.

Nutaniks je najbrže rastuća IT kompanija na svetu, osnovana je 2009. godine i jedna od poznatih lidera u oblasti klaud softvera (cloud computing), čija procenjena vrednost iznosi oko 10 milijardi dolara.

Startap Frame je osnovan 2012. godine sa sedištem u San Francisku i zapošljava oko 50 inženjera u Beogradu i Nišu. Frame je uspeo da razvije sopstveni softver koji omogućava korisnicima da svoje aplikacije sa računara i odredjene softverske alate, prebacuju u klaud - virtuelno skladište podataka.

Brnabić je izrazila zadovoljstvo što su predstavnici Nutaniksa izabrali Srbiju za ulaganje i dalje širenje razvojnog centra.

"Našoj IKT industriji su potrebni partneri kao što je Nutaniks, najbrže rastuća softverska kompanija u istoriji, koji će nam pomoći da odgovorimo na izazove četvrte industrijske revolucije i podstaći druge domaće IKT kompanije da razvijaju inovacije", istakla je premijerka.

Dodala je da je Frejm dobar primer za sve lokalne IT kompanije, koja je pokazala da se upornim radom i znanjem može stvoriti uspešna kompanije koja vredi više od 150 miliona dolara.

"Digitalizacija je jedan od ključnih prioriteta Vlade Srbije i ona predstavlja našu šansu da se pridružimo ekonomski najrazvijenijim zemljama", kazala je Brnabić.

Predstavnici kompanije Nutaniks su, kako se ističe u saopštenju, izrazili zadovoljstvo kvalitetom kadrova u Srbiji, i istakli da će njihov centar biti jedan od najvažnijih za razvoj proizvoda u budućnosti.

"Cilj nam je da tim koji Frejm već ima proširimo u evropski razvojni centar Nutaniksa u Srbiji. U sledeću fazu rasta krećemo pre svega sa domaćim inženjerima, ali ćemo paralelno graditi i jednu širu organizaciju. Takodje, u Beograd planiramo da dovedemo i ljude sa raznih strana Evrope i sveta koji će da rade za Nutaniks", rekao je Diraž Pandej.

Tagovi: Ana Brnabić , IT , kompanije

Komentara 12

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Miloš

Malo je živnula...digitalizacija je na prvom mestu a i prava populacije

1 0

Lefty

Premijerku nam zanimaju samo racunari. Sve ostalo sto je pitate -ne zna

4 0

Skoljkaboj

Koj više sa tim IT kompanijama kao da smo mi super sika u toj oblasti. Daj ženo više počni da se mešaš u svoj posao barem malo.

6 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo