Info park: Migranti iz Irana u pritvoru na aerodromu

Info park: Migranti iz Irana u pritvoru na aerodromu Izvor: Info park

U pritvorskoj jedinici na Aerodromu Nikola Tesla četiri dana se nalazi grupa od 15 tražilaca azila iz Irana koji tu čekaju deportaciju u Teheran, saopštio je Info park. Kako su naveli, migranti su bili izloženi "torturi i ismevanju".

U saopštenju Info parka navodi se da se u grupi nalazi i jedna žena s detetom.

"Prema informacijama prikupljenim od iranskih državljana u pritvoru, u toku noći 12. septembra, prema njima je primenjeno policijsko nasilje i tom prilikom su neki od njih zadobili ozbiljne povrede uključujući i jedan prelom šake", navodi se u saopštenju.

Njima je uskraćen pristup lekaru, kao i azilnoj proceduri, iako se, kako kažu, na aerodromu nalaze predstavnici državnih i nevladinih organizacija koje se time bave.

"Pripadnici grupe su naveli da su tokom četiri dana u pritvoru na beogradskom aerodromu izloženi torturi, ismevanju i uskraćivanju elementarnih higijenskih servisa", dadaje se u saopštenju Info parka.

iranci na aerodromu, iranci, aerodrom Izvor: infopark

Od uvođenja bezviznog rezima za građane Irana, u Srbiju ušlo više od 40.000 građana te zemlje, od kojih se ne mali broj odlučio da nastavi put ka EU u statusu ilegalnih migranata, najčešće preko BiH, navode u Info parku.

Srbija, kako kažu, još uvek nema uspostavljen režim o readmisiji sa Iranom, koji je neophodan da bi se uspostavila bolja kontrola migratornih tokova građana ove zemlje.

Ovo nije prvi slučaj ovakvog postupanja na beogradskom aerodromu prema Irancima, ali je verovatno najdrastičniji do sada, navode u Info parku.

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

victoria

Zalosno da se tako odnose prema ljudima koji su u nevolji. Niko nikad ne zna sta donosi sutrasnji dan da cemo i sami negde bezati. Kad su Srbi iz Krajine prezivevsi Oluju se dokopali Srbije mnogi domaci su negodovali. Kad ne volimo svoj narod kako bismo tudji.

0 0

Z

Zašto se javnost ne bavi problemima migranata u pograničnim mestima ka BiH i Hrvatskoj?Ne vidim reportaže nigde. Na autobuskoj stanici u Loznici ne možete proći od njih, o kradjama i strahu lokalaca da ne pričam.

11 2

GMBmdm

naša policija - nemoguće

23 7

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo