Kuburović: Ne bojkotovati raspravu o ustavnim amandmanima

Kuburović: Ne bojkotovati raspravu o ustavnim amandmanima Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Nismo izveli kozmetičke promene nacrta Ustava Srbije, nego smo pratili sve preporuke Venecijanske komisije, izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović i pozvala Društvo sudija Srbije da ne bojkotuje raspravu o ustavnim amandmanima.

Kuburović je zatražila od Društva sudija Srbije da iznese konkretne zamerke na predloženi nacrt izmena Ustava Srbije.

Posle obeležavanja početka programa o podršci Evropske unije u reformi pravosuđa "EU uz pravdu", Kuburović je novinarima u Beogradu rekla da je sadašnji tekst ustavnih amandmana pratio sve preporuke Venecijanske komisije i da se to može uočiti ako se uporedi sa ranijim dokumentom.

Kuburović veruje i da će izmene Ustava Srbije pomoći da se otkloni svaki pritiska vlasti u pogledu izbora tužilaca i sudija.

"Prema sadašnjem Ustavu, Vlada predlaže Narodnoj skupštini izbor javnih tužilaca, a Državno veće predlaže izbor zamenika tužilaca. Ovog puta smo predvideli da vlada i skupština budu isključeni iz tog procesa i da izbor bude na nezavisnim organima", istakla je Kuburović.

Ambasador Evropske unije Sem Fabrici je izjavio da su vladavina prava i osnovna prava u srcu procesa evropskih integracija.

"Za nas je važno da Srbija ima zakone u skladu sa evropskim standardima, ali i da ti zakoni budu sprovedeni u praksi", istakao je Fabrici.

Program "EU uz pravdu - podrška poglavlju 23" trajaće dve godine i njegova vrednost je dva miliona evra. Sprovodiće se obuka u pravljenju nacrta zakona i kontroli njihove primene.

Društvo sudija Srbije negiralo izjavu ministarke Kuburović

Društvo sudija Srbije negiralo je izjavu ministarke Kuburović da neće učestvovati u okruglom stolu o izmenama Ustava Srbije.

Predsednica tog društva Dragana Boljević za N1 je rekla da to nije tačno i da su, umesto dvoje predstavnika koliko su pozvali iz Ministarstva pravde Srbije, predložili njih četvoro, kako bi što konstruktivnije učestvovali u diskusiji.

"Ne znam zašto je ministarka to rekla, možda nije obaveštena, ali svakako nema potrebe da se Društvo sudija Srbije prikazuje kao jedno nekonstruktivno udruženje, jer to jednostavno nije tačno. Naši predstavnici svakako dolaze na okrugli sto i oko toga nije bilo dileme", rekla je Boljević za N1.

Komentara 13

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Srbin

Sta je sa zakonom o poreklu imovine.

5 120

Baštovan

Aahh...Nelaa

3 123

Vihor

Ova vlast ce pasti ako se iz pravosudja ne izbaci politika!

5 129

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo