TS: Amandmani neće smanjiti politički uticaj na pravosuđe

TS: Amandmani neće smanjiti politički uticaj na pravosuđe Izvor: N1

Transparentnost Srbija (TS) ocenila je da novi ustavni amandmani neće smanjiti politički uticaj na pravodudje.

"Sadašnji predlog, prema kojem će svega 50 odsto članova budućeg sudijskog i 40 odsto članova novog tužilačkog saveta birati same sudije i tužioci, a ostale narodni poslanici, ne može se smatrati dobrim", navodi se u saopštenju.

 TS je naveo da je tačno da bi situacija u kojoj bi prevashodno sudije i tužioci odlučivali o svojim kolegama nosila rizike, ali te rizike treba otkloniti zakonskim normama koje bi povećale javnost rada pravosudnih saveta i smanjile prostor za njihovo diskreciono odlučivanje, a ne posrednom političkom kontrolom, kroz grupu "istaknutih pravnika" koje će izabrati skupštinska većina.

Programski direktor TS Nemanja Nenadić rekao je da je smanjenje političkog uticaja na rad Visokog saveta sudstva i Državno veće tužilaca moglo da se ostvari i nezavisno od ustavnih promena, da je bilo volje.

"Pošto su Vlada i Skupština još 2013. zaključile da nije primereno da ministar pravde i predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe budu članovi pravosudnih tela, ti političari su mogli odmah da prestanu da učestvuju u izboru i razrešenju sudija i tužilaca", rekao je Nenadić.

On je ocenio da i dalje postoji prostor da se smanje uticaji na pravoduđe kroz promenu prakse, "za početak tako što će nadležni javni tužilac, a ne politički funkcioneri, obaveštavati javnost o tome šta je urađeno i šta treba da bude učinjeno u gonjenju počinilaca krivičnih dela".

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Vihor

Ova vlast ce pasti zato sto ne postuje Ustav Republike Srbije!

3 0

Duda

Najbolji nacin je : Birati sudije kao pre 30 godina. Tri veca u skupstini grada jer svi znamo ko je i kakav je sudija. Nema bas namestanja a i poznajemo sudiju kao postenog ili nepostenog.

2 0

Stevan

Ko o cemu oni o amandmanima.Vec smo rekli da mora ici ceo USTAV REPUBLIKE SRBIJE.

9 8

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo