Dačić: Formiranje vojske Kosova ugrozilo bi stabilnost

Dačić: Formiranje vojske Kosova ugrozilo bi stabilnost Izvor: TANJUG/Ministarstvo spoljnih poslova Srbije/Ognjen Stevanović

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da se Srbija apsolutno protivi formiranju oružanih snaga Kosova jer je to u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 i ugrožava bezbednost na Kosovu. "To apsolutno ugrožava bezbednost i stabilnost na Kosovu", rekao je Dačić.

On je dodao da Rezolucija SB UN 1244 kao oružane snage predviđa samo Kfor i upitao čemu bi vojska Kosova služila pored Kfora.

Dačić je ocenio da se, prema reakcijama NATO i SAD, vidi da nisu zadovoljni načinom na koji Kosovo formira vojsku.

Prema njegovim rečima, NATO i SAD traže da se formiranje oružanih snaga Kosova izvede kroz ustavne promene i da to ne može da se dogodi bez predstavnika Srba u skupštini Kosova.

On je dodao da je predlog o formiranju vojske Kosova još jedan udarac na mirovni proces i da to rade one snage koje se protive pronalaženju trajnog rešenja.

Upitan kako bi to uticalo na dijalog, Dačić je rekao da su svi govorili da treba naći rešenje, a da sada, kada se prema njegovim rečima, traga za nekim konačnim rešenjem, svi se trude da opstruišu dijalog, "jer su valjda očekivali da će se završiti priznavanjem nezavisnosti Kosova" i dodao da od toga "nema ništa".

Vlada Kosova juče je usvojila tri predloga zakona koji se odnose na transformaciju bezbednosnih snaga Kosova u oružane snage Kosova.

Izvor: Tanjug

Komentara 19

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Sovjetski

Ma stabilan si. Neće ti ugroziti, ni tebi ni Vučiću.

4 1

Nevreme u Srbiji

Možeš da se žališ - vulinu.

11 136

hamdija

E, gde si bio ,ja te skoro zaboravih.

11 109

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo