Inspektorat: Opomena za sve bi bila kad bi neko bio osuđen

Inspektorat: Opomena za sve bi bila kad bi neko bio osuđen Izvor: Tanjug / Zoran Žestić

Direktor Inspektorata rada Stevan Đurović rekao je da kada bi odgovorni za slučajeve pogibije radnika bili osuđeni na zatvorske kazne, da bi to bila opomena za sve koji "žele da love u mutnom".

"Za slučajeve sa smrtnim posledicama predviđena je kazna zatvora od 12 godina za direktnog krivca. Kada bi se desilo da neko zbog takvih slučajeva 'zaglavi' u zatvoru to bi bila opomena za sve ostale koji žele da love u mutnom", rekao je Đurović.

U 2018. je u Srbiji na poslu poginulo 29 radnika, a poslednji slučaj se desio jutros kada su dva radnika stradala na gradilištu "Beograda na vodi".

Đurović je kazao da su inspektori rada na teritoriji Srbije u prvih osam meseci ove godine otkrili manje radnika na "crno" nego u istom periodu prošle godine, iako su imali 13.000 nadzora više.

"Iako smo postigli vanredno dobre rezultate, ne može inspekcija sve sama. Mi podnosimo prekršajne i krivične prijave protiv poslodavaca, ali se dešava da 30 odsto zahteva za novčano kažnjavanje zastari. Takođe, propisane kazne za poslodavce koji imaju radnike na crno je od 800 hiljada do dva miliona dinara, a sudovi ih kažnjavaju sa 100 do 300 hiljada dinara", kazao je on u Novom Pazaru.

Ocenio je da je inspekcija rada za Raški okrug među tri najbolje u Srbiji, da je u prvih osam meseci ove godine otkrila preko 1.200 radnika na "crno" i da je "više nego zadovoljan radom inspekcije u Novom Pazaru".

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Nerić rekao je da je još uvek rano da iznosi bilo kakve informacije o današnjoj pogibiji dvojice radnika u Beogradu.

On je govoreći o kampanji "Recimo NE radu na crno" kazao da je ona dala dobre rezultate i da Vlada Srbije njome želi da poruči da smanjenje rada na "crno" donosi boljitak svim gradjanima.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac istakao je da će suzbijanje sive ekonomije doprineti boljem ostvarivanju prava radnika.

Komentara 13

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Tito

Kad bi drzava smanjila namete na zaposlene , bilo bi vise prijavljenih radnika. Ovako ne...

0 0

Raka

Pravosudje je u kolapsu bilo i pre SNS, a i sada. Ne mrda.

34 78

Hh

Zbog cega sudije presudjuju kazne osam puta manje od zakonskog minimuma? Moze li neko da objasni? Da li ovakvim presudama protivne zakonu i sudije krse zakon? Da li sudije mogu da odgovaraju zbog toga?

32 29

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo