Prijava protiv državljanina Srbije i Hrvatske zbog Ovčare

Prijava protiv državljanina Srbije i Hrvatske zbog Ovčare Izvor: PIXSELL

Protiv državljanina Srbije i Hrvatske, bivšeg pripadnika srpskih paravojnih formacija, podneta je krivična prijava zbog sumnje da je 1991. na Ovčari počinio ratni zločin nad ratnim zarobljenicima, saopštila je jutros hrvatska policija.

Sumnja se da je 49-godišnjak, kao pripadnik srpskih paravojnih jedinica, u večernjih satima 20. novembra 1991. iz hangara na poljoprivrednom dobru Ovčara izveo pripadnika vukovarske 204. brigade Damira Kovačića zvanog Kole, odveo ga do obližnjeg kanala i ubio ga ispalivši u njega više hitaca.

Policija navodi da je Damir Kovačić ranije tog dana, zajedno s drugim pripadnicima hrvatskih snaga i civila, dovezen iz Medicinskog centra Vukovar u hangare na Ovčari.

Njegovi posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni.

Osumnjičeni, koji ima dvojno državljanstvo Hrvatske i Srbije, nije dostupan hrvatskoj policiji.

Ova prijava došla je nedugo pošto je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) za 13. oktobar u tom gradu najavio protest zbog sporosti državnih institucija u sankcionisanju ratnih zločina u Vukovaru.

Iako u HDZ zasad kažu da Penava neće snositi sankcije zbog svoje najave koja se smatra otvorenom kritikom Vlade koju vodi HDZ, u pojedinim medijima najava protesta tumači se kao direktni udar na Vladu premijera Andreja Plenkovića.

Večernji list danas je objavio da se na dan najavljenog protesta u Vukovaru održavaju tradicionalne "24. svehrvatske sportske igre invalida domovinskog rata" koje organizuje udruženje ratnih invalida Hvidra, što znači da tada u Vukovaru biti ratni invalidi iz cele Hrvatske.

List ocenjuje da su "ako su u HDZ-u (i) imali dileme da je protest koji je gradonačelnik Ivan Penava najavio za 13. oktobar u Vukovaru njegova spontana solo akcija, juče (po saznanju o skupu ratnih invalida) odagnali sve sumnje".

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

vl

Neka se kazne sve ubojice. Neka se kazne i ubojice obitelji Zec. I oni slobodno šetaju.

14 3

Jovana

Kad je kriv neka odgovara.

20 2

Armin

Ako je, ne kada je, ne uzimaj ulogu sudije.

5 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo