Drecun: Garancije za EU osnažile bi sporazum sa Prištinom

Drecun: Garancije za EU osnažile bi sporazum sa Prištinom Izvor: Tanjug / Filip Krainčanić

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da bi čvrste garancije za ulazak Srbije u Evropsku uniju (EU), predstavljale snažnu potvrdu i verifikaciju sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

"Čvrste garancije za članstvo u EU, nakon što ispregovaramo poglavlja, je nešto što garantuje da će sporazum o normalizaciji odnosa biti realizovan i dugoročno održiv", kazao je Drecun za Radio televiziju Srbije.

Drecun je to rekao komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića agenciji Rojters da bi postizanje sporazuma Beograda i Prištine trebalo da podrazumeva i jasne garancije za ulazak Srbije u Evropsku uniju do 2025. godine, što kako je naveo, "mnogi evropski lideri u trenutku kada slede izbori za Evropski parlament, ne bi voleli da čuju".

Drecun je ocenio i da bi takva garancija predstavljala i evropski napredak samog Kosova.

"Ipak, čini mi se da u Prištini postoji više razumevanja o 'velikoj Albaniji', nego o evropskoj perspektivi", kazao je Drecun.

On se osvrnuo i na usvajanje Predloga zakona koji omogućava transformaciju Bezbednosnih sanaga Kosova (BSK) u Oružane snage Kosova (OSK), ukazujući da je to u suprotnosti sa rezulucijom 1244 UN, koja na Kosovu predviđa postojanje samo Kfora.

"Formiranje OSK bi dodatno ugrozilo međuetničke odnose i mogle bi da budu uperene protiv srpskog naroda na severu Kosova", kazao je Drecun.

Tagovi: Milovan Drecun , Kosovo , EU

Komentara 44

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Human

Drecun disketaš, ubaciš mu disk i on fino reprodukuje.

2 126

Zoća

Kakav biser i ostali biseri hoće da daju kosovo i metohiju za garanciju...

16 249

Arsen

prodali smo NIS kao garanciju za Juzni tok i sta sad

0 199

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo