Šefovi NASA i Roskosmosa o "misterioznom" curenju na Sojuzu

Šefovi NASA i Roskosmosa o "misterioznom" curenju na Sojuzu Izvor: REUTERS/NASA

Šefovi ruske i američke svemirske agencije, Roskosmosa i NASA, razgovarali su o misterioznom curenju na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS), saopštio je Roskosmos.

Šef Roskosmosa Dmitrij Rogozin upoznao je administratora NASA Džima Brajdenstajna o ruskoj istrazi o curenju koje je primećeno ranije ovog meseca na letelici Sojuz koja je pristala na MSS.

Posada koju je činilo troje Amerikanaca, dvojica Rusa i jedan Nemac su brzo pronašli i zapušili malu rupu koja je izazivala gubitak pritiska.

Roskosmos je naveo da su Rogozin i Brajdenstajn dogovorili da ne izdaju preliminarna saopštenja pre kraja zvanične istrage.

 Rogozin je ranije rekao da je rupa mogla nastati tokom proizvodnje ili u orbiti, što je dočekano s negodovanjem.

Bez spominjanja Rogozina, zamenik ruskog premijera Juri Borisov je u sredu upozorio da se ne spekuliše da bi posada mogla biti odgovorna za rupu.

"Apsolutno je neprihvatljivo bacati senku na ruske kosmonaute ili američke astronaute", rekao je Borisov.

I sam Rogozin je promenio ton, navodeći na Fejsbuku da "širenje glasina i spekulacija o onome što se desilo na MSS ne pomože radu stručnjaka Roskosmosa i da podriva prijateljsku atmosferu među posadom".

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Paoli

To su kosmonauti namerno uradili. Da kompromituju velikog vodju I majcicu Rusiju... glasnigovornici bi bili pametniji kad ne bi uvek glasno govorili.

16 12

Milija

vole kosmonauti da buse stanicu. Mozda su postavljali kuhinju pa mali duzi borelj bio.

8 0

Сармат

наравно, види се да познајеш материју.. Омакло им се мало са хилтијем, али запушиће то са силиконом, са СИКОМ нема СИКИРАЦИЈЕ! Е стручњаци наши...

5 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo