Da li biste kazaljke zadržali na zimskom ili letnjem režimu?

Evropa je već odlučila - sledeća godina poslednja u kojoj se pomeraju kazaljke na satu. Sve zemlje EU moraće da izaberu - letnje ili zimsko računanje i da tu odluku saopšte do aprila 2019. Kakvu će odluku doneti Srbija i šta kažu građani - ustajanje po mraku ili duže spavanje?

Izvor: N1

U najstarijoj časovničarskoj radnji u Zemunu, jedan časovnik otkucava unatraške. Jer onaj čije ime nosi, 80-godišnji majstor Srboljub Jović, da može vratio bi i staro vreme i staro računanje, kada podele na letnje i zimsko nije ni bilo.

I tako od 27. marta 1983. otkad je Srbija prvi put počela da koristi letnje računanje vremena, dvaput godišnje pomera ogromne kazaljke na satu u svojoj radnji.

“Ideš na posao u šest sati u fabriku i dolaziš u dva”, priseća se Jović. Na pitanje da li je bio mrak kad se budio, kratko odgovara: “Pa, normalno”.

pomeranje sata Izvor: N1

A i navika je to, kažu za N1 stariji sugrađani, zbog čega listom pozdravljaju odluku EU da se ukine računanje vremena. Da se oni pitaju koje da ostane - letnje ili zimsko - birali bi, kažu ustajanje pre nego što svane.

“Imate neke koji uopšte neće da okrenu časovnike, nego samo gledaju i znaju da je sat iza ili ispred... Ozbiljno vam kažem, ja sam radila u pozorištu i većina kolektiva nikada nije htela da okrene časovnik.”

“Ja ne vidim da mi tu bilo šta odlučujemo. Meni odgovara da se ne pomera, pošto sam već 'pomerena' u ovim godinama.”

“Radila sam u predškolskoj ustanovi i videlo se po deci jedno nedelju dana da im je trebalo da se adaptiraju da li je bilo letnje ili zimsko, oni su tih nedelju dana bili kao da su se našli u čudu.”

“Za ukidanje sam, zbog ustajanje dece i zbog pomeranja vremena, taman se naviknu na jedno i moraju onda da menjaju drugo, deci je to jako teško. Meni je svejedno, ja sam penzioner.”

aleksandar vučić Izvor: N1

Svejedno je i predsedniku države Aleksandru Vučiću, iako priznaje da, kako kaže, nema pojma oko tog vremena.

“Ja, poštovana Majo, ustajem rano svakako, ja samo ne mogu do kasno. Meni je, da vam iskreno kažem, kad imam ove večere pa one traju do pola 11, samo čekam kad će kraj. Meni jutro može da počne i u pet i u šest, to mi je sve u redu.”

Evropska unija ostavlja rok do aprila 2019. da svaka zemlja članica odluči kako će računati vreme. Iako nije član EU, Srbija će je, po svemu sudeći, slediti.

“Pa moramo da budemo kao i svi drugi Evropljani, valjda”, poručio je predsednik Republike.

Komentara 73

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Luka

Ko da nas neko pita

0 0

Grizman

Kao u Grčkoj.

11 2

jov

ja sam za to da ostane letnje. kao prvo, neprirodno je; kao drugo, katastrofa po zdravlje; kao treće, ide u prilog privatnicima i kompanijama; pa zašto kvariti prosek ove države. kad u julu mesecu u deset sati uveče emperatura bude 38 stepeni, a u dva ujutru spadne na trideset, pa umesto da spavamo, mi selepo krčkamo, stavićemo prst na čelo. ali ne da razmislimo, već da otresemo znoj

8 10

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo