Sud odbacio zahtev da se Aja Sofija opet pretvori u džamiju

Sud odbacio zahtev da se Aja Sofija opet pretvori u džamiju Izvor: Pixabay.com

Turski vrhovni sud odbio je zahtev da se Sveta Sofija, čuvena Aja Sofija u Istanbulu, trenutno muzej, ponovo pretvori u džamiju, prenela je agencija Anadolija.

Navedeno je da je zahtev jedne religijske organizacije odbijen uz obrazloženje da ga je podnelo udruženje, a ne pojedinac.

Nekadašnja vizantijska crkva je pretvorena u džamiju posle turskog osvajanja Carigrada 1453, da bi je Kemal Ataturk 1935. pretvorio u muzej, muzej koji privlači milione turista svake godine.

Ipak, u Istanbulu je sve više poziva upućenih vladi predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da taj simbol grada ponovo pretvori u džamiju.

Erdogan se u martu molio u Aja Sofiji.

Komentara 23

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Gero TZ

Crkva Aja Sofija, "Sveta mudrost" na grčkom, sagrađena je 415 godine. Posle velikog ratnog požara obnovljena je 537 godine. 1453 godine turci dodaju crkvi četiri minareta i prenamenjuju je u džamiju. Do izgradnje Bazilike sv. Petra u Rimu 1564 godine bila je objekat sa najvećim unutrašnjim prostorom. 1935 godine Kemal Ataturk je pretvara u muzej što je i sada. Pored objekta, muzeja, nalazi se grob cara Konstantina Velikog.

33 2

Dorćolac

Aja Sofia i Sfinga su za mene dva najveća arhitektonska remek dela svih vremena ( barem u mediteranskom bazenu ).

10 1

Gero TZ

@ A Bazilika sv. Marka u Rimu.

5 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo