Zbog priče o razgraničenju Albance ne interesuju izbori

Zbog priče o razgraničenju Albance ne interesuju izbori Izvor: N1

Ni jedna albanska politička partija iz Preševa i Bujanovca, posle pokretanja pitanja razgraničenja nije ni počela pripreme za izbore za Nacionalni savet Albanaca (NSA), a nema interesovanja ni građana jer nema ni upisa u posebni birački spisak, izjavio je predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Šukri Imeri.

Imeri je agenciji Beta rekao da za sada "ni iz jedne političke partije nema ni jedne informacije o izborima za nacionalne savete jer niko nije napravio ni jedan korak niti ima bilo kakvog interesovanja".

"Čim su počeli finalni pregovori između Beograda i Prištine i čim je stigla tema o razgraničenju mi u preševskoj dolini stojimo kao u magli i čekamo šta će ubuduće da se dogodi. Za sada nije proglašena nijedna lista za izbore za Nacionalni savet Albanaca (koji su raspisani za 4. novembar), niti imamo informaciju da ti izbori uopšte nekog interesuju", kazao je Imeri.

On je rekao i da on kao predsednik saveta, iako je ranije bilo najavljivano, nije potpisao zajedničku žalbu Ustavnom sudu koju je na dva zakona o nacionalnim manjinama podnelo Bošnjačko nacionalno veće (BNV), ali da je "žalba zajednička zbog dokumenta o saradnji koje su Nacionalni savet Albanaca i BNV potpisali u aprilu u Bujanovcu".

"Nacionalni savet Albanaca i Bošnjačko nacionalno veće su u aprilu potpisali dokument o saradnji, kao i o podnošenju zajedničke žalbe Ustavnom sudu u vezi izmena i dopuna dva zakona o nacionalnim manjinama. Žalbu koju je podnelo Bošnjačko nacionalno veće nisam potpisao, ali s obzirom na ranije potpisan sporazum sa njima isto je kao i da sam je potpisao, i NSA stoji iza toga", rekao je Imeri.

Prema njegovim rečima, žalba Ustavnom sudu se odnosi na procenu da dva nova zakona o nacionalnim manjinama koja su usvojena u junu smanjuju prava nacionalnih manjina, zbog čega su neustavni, s obzirom na to da Ustav Srbije propisuje da se prava nacionalnih manjina mogu samo povećavati, a da se ne smeju smanjivati.

Izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina raspisani su za 4. novembar.

Komentara 5

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Vlaja

U zemlji čiji Ustav garantuje jednaka prava svim građanima kolektivna prava nemsju nikakvu svrhu. O etničkom kulturnom identitetu manjina treba da brinu njihove matične države. U Kaliforniji možete studirati na španskom, ako hoćete, ali za svaki, i najjednostavniji posao morate znati engleski.

151 0

Enver

Nisam siguran kako će pomoći albancima to što neće imati nacionalni savet. Mislim da je velika greška zanositi se suludim idejama da se bilo koja opština pripoji Kosovu. To neće doneti ništa dobro.

82 2

I td...

Tako i treba.Koliko sutra,posto niste izasli na izbore necete imati nista,ni vlast u opstinama.Ajmo bojkot,svi,svi,svi.

128 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo