Proces Mladiću: Hag odbio da poništi odluku o izuzeću sudija

Proces Mladiću: Hag odbio da poništi odluku o izuzeću sudija Izvor: REUTERS/Peter Dejong/Pool
Arhiva

Međunarodni sud u Hagu odbio je zahtev Tužilaštva da poništi odluku o izuzeću trojice sudija iz apelacionog veća koje će odlučivati o žalbi generala Ratka Mladića na prvostepenu presudu kojom je osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovečnosti tokom rata u BiH.

Sudija Džozef Masanče iz Tanzanije ocenio je da je taj zahtev tužilaca jednak ulaganju žalbe na odluku da sudije budu izuzete, na koje, po pravilu suda, Tužilaštvo nema pravo.

Zahtev Tužilaštva da tročlano sudsko veće ponovo odlučuje o zahtevu odbrane za izuzeće, sudija Masanče je, stoga, odbio kao pravno neutemeljen.

Time je praktično potvrđena odluka sudije Žana-Kloda Antonetija da iz apelacionog veća zbog "utiska da su nepristrasni" izuzme sudije Teodora Merona, Karmela Ađijusa i Liu Daćuna.

U odluci o izuzeću trojice članova apelacionog veća, sudija Antoneti praktično je usvojio argumente Mladićeve odbrane da sudije Meron, Adjijus i Daćun nisu nepristrasne zato što učestvovale u donošenju ranijih presuda Haškog tribunala kojim su Mladiću podredjeni oficiri VRS osuđeni zbog genocida i drugih zločina u Srebrenici, u julu 1995.

U tim presudama, po odbrani, sudije Meron, Ađijus i Daćun su unapred utvrdile i Mladićevu krivicu za genocid u Srebrenici, donoseći zaključke o generalovoj ulozi i odgovornosti.

Umesto njih, sudija Antoneti je u apelaciono veće koje će razmatrati Mladićevu žalbu postavio su sudije Emparani Mami Ričard Radžonson sa Madagaskara, Priska Matimba Nijambe iz Zambije i Geberdao Gustave Kam  iz Burkine Faso.

Osim sudije Nijambe, koja se protivila osuđujućoj presudi generalu VRS Zdravku Tolimiru za genocid u Srebrenici, dvojica novoimenovanih sudija nisu imala iskustvo u procesima za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, ali su sudila za zlodela u Ruandi.

Sudija Nijambe je postavljena i za predsedavajuću apelacionog veća, a samu sebe je imenovala i za sudiju koji će voditi postupak do rasprave o žalbama.

U apelacionom veću, po Antonetijevoj odluci, biće i sudije Sejmor Panton (Seymour) sa Jamajke i Elizabet Ibanda-Nahamija (Elizabeth Nahamya) iz Ugande.

Bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, generala Mladića, Haški tribunal je, u novembru prošle godine, osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici; progona Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Oslobođen je optužbe za genocid u još šest bosanskih opština.

Na tu presudu žalbu su uložile i odbrana i optužba.

Izuzeti sudija Ađijus predsedavao je većem Tribunala koje je izreklo osuđujuću presudu grupi oficira VRS predvođenih Vujadinom Popovićem i LJubišom Bearom, osuđenim na doživotni zatvor zbog srebreničkog genocida.

Sudija Meron predsedavao je apelacionim većem Tribunala koje je potvrdilo prvostepenu osuđujuću presudu i doživotnu zatvorsku kaznu generalu VRS Zdravku Tolimiru zbog genocida u Srebrenici.

Meron je predsedavao i žalbenim većem koje je generala VRS Radislava Krstića osudilo na 35 godine zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebrenici.

Kineski sudija Daćun bio je predsedavajući u procesu protiv oficira VRS Vidoja Blagojevića, koji je zbog zločina u Srebrenici bio osudjen na 15 godina zatvora.

Sva trojica su dugogodišnje vodeće sudije Haškog tribunala. Meron je bio dugogodišnji predsednik Tribunala, a sada je predsednik rezidualnog Mehanizma, pravnog naslednika tog suda.

Ađijus je bio potpredsednik i predsednik Tribunala, a sudija Liu Daćun potpredsednik.

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Trnovac

Ziv bio Djenerale.

3 2

Dr

Spasite Srbiju od ove kukavice. Najpre tako sto necete pisati o njemy

11 9

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo