Kaleidoskop: Korzo se vraća u Novi Sad

Kaleidoskop: Korzo se vraća u Novi Sad Izvor: Promo

Po ugledu na Pariz, Beč, London, Berlin i druge metropole, ali i gradove evropske prestonice kulture, Novi Sad oživljava jednu od kultnih gradskih ulica.

U subotu 15. septembra Bulevar Mihajla Pupina, nekadašnji korzo, postaje mesto za "Korzo" – veliki koncert Vojvođanskog simfonijskog orkestra i stipendista Fonda za unapređenje vokalne umetnosti mladih "Melanije Bugarinović i ćerke Mirjane Kalinović - Kalin".

Centrom Novog Sada čuće se najpoznatije kompozicije Mocarta, Verdija, Čajkovskog, Rosinija, Šostakoviča, Pučinija u izvođenju vrhunskih novosadskih muzičara. Repertoar će započeti Bizeovom "Karmen" – svojevrsnom uvertirom na koju će se kasnije nizati arije i valceri. Uz uživanje u raskošnim zvucima bisera simfonijske muzike i najlepšim operskim arijama, Novosađani koji odluče da ovo subotnje veče provedu na "Korzu" imaće priliku da upravo tu, na nekadašnjem korzu, osete duh starog Novog Sada i kroz izložbu oldtajmer automobila koji će biti parkirani duž bulevara.

Kako je ideja Kaleidoskopa kulture da kreiranjem kulture zajedništva unapredi kulturni život grada, u Novi Sad će ovim događajem pokazati jedno novo lice kulture. Po ugledu na slične događaje velikih razmera kakve smo do sada viđali u evropskim metropolama, bićemo svedoci jedinstvenom konceptu koncerta "pod zvezdama".

"Novosađani su slovili u prošlosti za građane srpske Atine, a 2021. godine biće domaćini Evropske prestonice kulture. Na rečima to lepo zvuči, ali samo na delima se dokazuje koliko nam je kulturna važna. Toliko važna, da su Novosađani spremni da jednu od najznačajnijih saobraćajnica u gradu podrede jednom Mocartu, Čajkovskom, Verdiju, Bizeu, Šostakoviču, Rosiniju i drugim velikanima klasične muzike. To ne može svaki grad, samo onaj u kome vlada uverenje da je kultura način života. Novi Sad to sve više živi", rekao je direktor Fondacije "Novi Sad 2021" Nemanja Milenković.

Nakon što je tokom prošlog vikenda otvorena kulturna stanica Eđšeg, u godini evropskog kulturnog nasleđa, na Bulevaru Mihajla Pupina na kojem je početkom 20. veka Novi Sad dobio novo evropsko lice, ovim i drugim programima kreira se i nova slika kulture Novog Sada.

Kaleidoskop kulture i dalje živi i radi na tome da što više kulturnih i kreativnih sadržaja približi građanima. U petak, 14. septembra, savremeni cirkus dolazi u naš grad. Jedinstveni festival u regionu "Cirkobalkana" nastao je od strane entuzijasta i zaljubljenika u cirkus, a njihove predstave Novosađani će moći da isprate do 22. septembra.

Takođe, 16. septembra publika će imati priliku da pogleda premijeru lutkarske predstave za odrasle "Zatvorenik i Šestoprsti" u Pozorištu mladih, dok će premijera predstave "Krvave svadbe" biti premijerno izvedena 18. septembra u Srpskom narodnom pozorištu. Od 22. septembra u sklopu platforme Kaleidoskop kulture prošetaćemo i kroz nasleđe i zaviriti u tri dvorišta u Almaškom kraju, a zabava za najmlađe sugrađane biće premijerno izvođenje opere za decu "Čarobna frula" koja je zakazana za 23. septembar u dvorcu Eđšeg.

Kaleidoskop će ovog leta dočarati kako sija Novi Sad, ponosni nosilac titule Evropske prestonice kulture za 2021. godinu.

Komentara 8

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Zbogom Pameti

I zatvoren je 4 dana glavni gradski bulevar. Totalni kolaps je u centru. A nije bilo neko drugo mesto za tu manifestaciju?

17 9

Przenica

Ovu vest mozete citati kao: Blokiran bulevar Mihaila Pupina do daljneg. Ko hoce preko mosta morace da se trucka preko podbare ili sa druge strane. Zivo me zanima po ugledu na sta je to tako odradjeno. Pogotovo u Novom Sadu gde ne manjka prostora za sve moguce manifestacije... Ali ok, bar sam saznao zasto stoji bina na sred najprometnije saobracajnice u NS posle b. Oslobodjenja.

17 8

Zoki

Sećam se korzoa ali se ne sećam simfonijskog koncerta.To je bilo opušteno sastajalište mladih bez ikakve državne "igre".Tako nas videti nećete dok ceo cenar ne zatvorite za saobraćaj do tkzv mosta Duga.

18 4

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo