Uskoro prodavnica suvenira u Jelisejskoj palati

Uskoro prodavnica suvenira u Jelisejskoj palati Izvor: Shutterstock

Francuski predsednik Emanuel Makron planira uskoro da u dvorištu Jelisejske palate otvori prodavnicu suvenira u sklopu obeležavanja Evropskih dana baštine kada će predsednička palata biti otvorena za građane, preneli su pariski mediji.

Ovodogišnje izdanje Evropskih dana baštine biće održano 15. i 16. septembra, a kao i svake godine Jelisejska palata će biti otvorena za nekoliko stotina građana koji će moći da posete zdanje izgrađeno od 1718. do 1722. godine.

Građani će moći da posete kulise palate i ljude koji održavaju taj kompleks. Makron i njegova supruga Brižit ove godine su odlučili da otvore prodavnicu suvenira koja će raditi samo dva dana tokom manifestacije.

Na prodaji će biti predmeti s markom Jelisejske palate, a prikupljeni novac je namenjen renoviranju zdanja.

Palata je izgrađena u stilu klasicizma, a ime Jelisejska je dobila krajem 18. veka, jer se nalazi u blizini čuvene avenije Jelisejskih polja.

Zdanje je 1816. godine postalo nacionalno dobro Francuske. Poslednje temeljno renoviranje palate bilo je 1853. godine za vreme cara Napoleona Trećeg. Tadašnje preuređenje u stilu moderne arhitekture tog doba trajalo je do 1867. godine.

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Gero TZ

Srbija izlaže Vučića.

3 0

nirvana

On je vec kupljen.

0 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo