Uklanjanje aviona s piste trajalo dugo da ne bi bio oštećen

Urednik portala Tangosix Petar Vojinović rekao je za N1 da sve informacije ukazuju na to da je tehnički problem bio uzrok blokade kočnica i pucanja guma na egipatskom avionu pri sletanju na beogradski aerodrom. Kaže i da je uklanjanje aviona s piste trajalo toliko dugo zbog kompromisa aerodroma i aviokompanije kako letelica ne bi bila oštećena.

Izvor: N1

Zbog vanrednog sletanja aviona egipatske aviokompanije Egypt Air, beogradski aerodrom Nikola Tesla, danas prepodne bio je zatvoren za saobraćaj sedam sati.

Vojinović je za Dnevnik TV N1 rekao da je prva zvanična informacija od glavnog istražitelja bila da je došlo do blokade kočnica, a koja je za Tangosix potvrđena i od nekoliko nezvaničnih izvora.

“Avion je poleteo iz Kartuma, preko Kaira, i imamo informaciju da je i u Kartumu imao problema sa kočnicama. To je nezvanično. Kada je dodirivao pistu došlo je do blokiranja kočnica što je uslovilo pucanje guma, što je potpuno zaustavilo avion”, objasnio je on.

Zbog zastoja, mnogi letovi su kasnili, pet odlaznih letova je otkazano, a osam aviona je umesto u Beograd, tokom jutra, sletelo na neki od obližnjih aerodroma. Vojinović objašnajva i zašto avion nije mogao odmahda bude uklonjen sa piste.

“Stvar je rešena angažovanjem Jat tehnike, koja je zamenila spoljašnje gume, tako da je avion mogao da se odvuče. Poenta oko vremena je da aerodrom 'Nikola Tesla' poseduje hidrauličku opremu koja može podići avion, ali to se koristi kada je veća havarija u pitanja, kada se avion skoro pa sruši. U ovom slučaju avion je bio operativan i interes aviokompanije bio je da se točkovi zamene, i da se avion ne ošteti prilikom sklanjanja sa piste. Kompromis koji je produžio celu priču”, istakao je Vojinović.

Egipatski avion je leteo bez putnika i bio je u čarter saobraćaju, komercijalno zakupljen.

Komentara 22

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Aha

Valjda dok se istovari?

1 0

BGD

Zbog Koje Vrste Robe je Avion bio Veoma Težak ?.

4 147

Jovana

Ovo je nesto sto se desava svuda u svetu. Bitno je da se sve dobro zavrsilo.

278 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo