Austrijski list se izvinio hrvatskoj predsednici zbog greške

Austrijski list se izvinio hrvatskoj predsednici zbog greške Izvor: N1

Austrijski list "Klajne Cajtung", u kojem je objavljen intervju s predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, potvrdio je za N1 da je tekst bio kraćen i da je došlo do "geografskog nesporazuma", izrazivši žaljenje što je hrvatska predsednica zbog toga "imala neugodnosti".

"Predsjednica Grabar-Kitarović je u pravu. Na njoj nije nikakva krivica", odgovorio je Klajne Cajtung za N1.

"Predsjednica je zaista u spornom odlomku govorila isključivo o muslimanskoj zajednici u Velikoj Kladuši. Tekst smo, zbog velikog vremenskog pritiska, morali više puta znatno da kratimo. Zbog jezičkog i geografskog nesporazuma, znali smo da je to selo u graničnom području, ali smo mislili da se nalazi u Hrvatskoj, a ne u Bosni i Hercegovini, kroz kraćenje je došlo do ovakve nezgodne rečenice", objavio je list.

Dodao je da najdublje žali zbog činjenice da je Grabar Kitarović zbog toga imala neugodnosti. "Tim više, što smo na intervju dobili i brojne pozitivne reakcije", stoji u odgovoru lista.

Grabar Kitarović je ranije danas istakla je da ni u jednom trenutku nije iznela tezu da su "hrvatski muslimani u strahu za sopstvenu integraciju u društvu", i rekla je da je prilikom novinarskog skraćivanja odgovora izostao ključni deo njene rečenice.

"Nažalost, prilikom novinarskog kraćenja odgovora izostao je ključni deo rečenice gde se predsednica referiše na apele iz Velike Kladuše, koji izražavaju bojazan o ugrožavanju stabilnosti tamošnje zajednice", stoji u saopštenju iz Kancelarije hrvatske predsednice.

Predsednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziz ef. Hasanovića ranije je rekao da je neprijatno iznenađen ocenom predsednice da muslimani u Hrvatskoj žive u strahu i da je migrante teško uklopiti u islamsku zajednicu.

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Raekwon

Samo mi nikako da se izvinimo Vučiću jer smo izvukli iz konteksta ono "100 muslimana za jednog srbina".

12 4

Znojavi nogometasi

Jadnica nije mogla piti jogurt, za razliku od svih ostalih gradjana SR Hrvatske i SFRJ! Ona je za zabavni program RAI... Ima pusu od Berluskonija.

19 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo