Nagrađeni studenti, neki samo "skoknuli" do Beograda

Univerzitet u Beogradu obeležio je 210 godina postojanja već tradicinalnom dodelom nagrada za 32 najboljih studenata i studentkinja sa svih fakulteta koji pripadaju tom univerzitetu. Pitali smo nagrađene vide li svoju budućnost u Srbiji?

Izvor: N1

U Beogradu su nagrađeni najbolji studenti i studentkinje Univerziteta u Beogradu. Diplome su stekli 2017. Godinu dana posle, neki od njih su zbog priznanja samo skoknuli do srpske prestonice, jer su Srbiju već napustili. Oni koji su još tu, kofere ovih dana pakuju.

"Ja sam se konkretno odlučila da idem u Švajcarsku na École Polytechnique Fédérale de Lausanne. Tamo studiram istu oblast, inženjerstvo zaštite životne sredine i te studije će u suštini trajati dve, dve i po godine u zavisnosti od master rada, prakse i slično", kaže Tijana Ivanović, diplomac Tehnološko-metalurškog fakulteta.

"Ja sam jedan od onih koji bi želeo da ostane u Srbiji, nakon završenog usavršavanja u Nemačkoj u koju idem sada za mesec dana", kaže Dragan Savić, diplomac Saobraćajnog fakulteta.

"Trenutno, neki moj, da kažem, najblaži plan bi bio da upišem još jedan master ili doktorske studije ako se odlučim da radim na fakultetu, a to bi se možda desilo u nekom inostranstvu. E sad gde tačno, ne znam", kazala je Teodora Spasić, diplomac Arhitektonskog fakulteta.

Tijana je završila Tehnološko-metalurški fakultet. Na Arhitektonskom je diplomirala Teodora, dok je Dragan završio Saobraćajni fakultet. Usavršavanje su nastavili van Srbije, ali ključno pitanje je hoće li se u državu rođenja vratiti?

"Planiram da se vratim u Srbiju i da ovde nastavim, ukoliko je moguće, pri nekoj obrazovnoj instituciji. Nadam se da će i država i pojedinci prepoznati moj potencijal da doprinesem užoj naučnoj oblasti za koju sam se obrazovao", ističe Dragan Savić.

"Za povratak ili ostanak, ne figurišem u toj jednačini samo ja, nego i mnoge druge okolnosti. Moji prijatelji, porodica, posao, prilike, pa ćemo videti u stvari. Ali do tad imam ja još godinu, godinu i po dana. Tako da negde iskristalisaće se samo", izjavila je Tijana Ivanović.

O slavljeniku starom 210 godina - Univerzitetu u Beogradu, čije su diplome stekli, kažu da ima tradiciju i potencijal koji je nedovoljno iskorišćen.

Misle i da je zbog toga i nepravedno zapostavljen na rang listama u Evropi.

Komentara 18

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Doktorka

Zao mi je sto idete,ali spasite se ovog pakla. Ja se kajem što nisam otišla pre 25god...

5 0

roland

jedan je zivot ljudi i velika je steta da ga covek gubi u ovom trulezu od zemlje! godine prolaze, pa se stari , onda ste tek ovde ugasili.

28 0

Branka

I ove godine devet stotina najboljih studenata u Srbiji, koji su diplomirali, pusteno je niz vodu.

19 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo