Sijarto: Mala osveta promigrantskih političara

Sijarto: Mala osveta promigrantskih političara Izvor: AFP/Michal Cizek

Glasanje u Evropskom parlamentu koji je doveo u pitanje evropske vrednosti u Mađarskoj i aktivirao vanrednu proceduru protiv te zemlje, samo je "mala osveta" političara koji se zalažu za imigraciju, izjavio je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

"Današnja odluka nije ništa drugo do male osvete promigrantskih političara protiv Mađarske", rekao je Sijarto posle sastanka vlade u Budimpešti.

Evropski poslanici glasali su danas za preduzimanje mera protiv vlade mađarskog premijera Viktora Orbana zbog navodnog podrivanja demokratskih vrednosti EU i vladavine prava.

"Odluka osude Mađarske i njenog naroda doneta je jer smo mi Mađari dokazali da migracija nije neophodni proces i da je moguće zaustaviti imigraciju", rekao je Sijarto i dodao da je glasanje pokazalo da većinu poslanika u Evropskom parlamentu čine promigrantski političari.

Poslanici su ubedljivom većinom sa 448 glasova za i 197 protiv glasali za izveštaj koji preporučuje aktiviranje procedure po takozvanom članu sedam ugovora o funkcionisanju EU prema kojem Mađarska može da se kazni uskraćivanjem prava na glasanje.

Evropski parlament osudio je sistematsku pretnju vrednostima Unije u Mađarskoj i tražio je od EU da reaguje pokretanjem procedure po članu sedam, što je najradikalnija mera za neku zemlju koja ne poštuje evropska pravila.

Evropska komisija je pokrenula proceduru člana sedam protiv Poljske zbog navodnog urušavanja nezavisnosti pravosuđa. Slučaj Mađarske je prvi put da na pokretanje te procedure poziva Evropski parlament.

Francuske vlasti pozdravile su, s druge strane, "veoma jak signal" Evropskog parlamenta Mađarskoj.

"Francuska pozdravlja stav Evropskog parlamenta", navodi se u saopštenju kabineta francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je ranije iznosio kritike na račun politike mađarskog premijera Viktora Orbana.

Komentara 5

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Voodoo

Nisam znao da postoje promigrantski politicari u Eu, kakav opis. I nije bas mala 448 naspram 197. Medjutim termin j izuzetno zanimljiv, kakvo okretanje price, znaci problem je u promigranstskim i antimigrantskim politicarima, a ne ksenofobiji, rasizmu, sebicnoscu, a istovremeno da ne pricamo o uzrocima koji su doveli do te humanitarne katastrofe na bliskom istoku, od strane zemalja koje bi to sad da pojednostava na jedno pitanje pro ili anti migranata. Kao kolonijalizam, povlasceni kapitalizam, podsticanje sukoba dole i finansiranje terorista, .... Malo je to ipak slozenija stvar od prostog da li vam se svidja sto je neko migrirao iz Azije u Evropu ili, njima da je bilo lepo ne bi presli po pola oba kontinenta, na crno, cudnim putevima stavljajuci glavu u torbu i bez znanja sta ih ustvari ceka, Madjarska zica i pendrek ili sator neki u Oktobru mesecu u Beogradskom parku...

17 10

App

Ma lepo se vi vratite rusima. Bice vam bolje 100%.

28 12

AAF

Nije to mala osveta.Gubitak prava glasa je teska situacija za drzavu jer ostaje obaveza izvrsavanja odluka.Osim ako Madjarska napusti EU a to kosta. .

34 10

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo