Šefovi parlamenata Kosova i Albanije pozivaju na jedinstvo

Šefovi parlamenata Kosova i Albanije pozivaju na jedinstvo Izvor: Armend NIMANI / AFP

Predsednici albanskog i kosovskog parlamenta, Gramoz Ruči i Kadri Veselji zatražili su u Tirani jedinstvo vlasti i opozicije Kosova u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom. Na zajedničkoj konferenciji za medije, kako javlja koha.net, Ruči je zatražio od političkog faktora na Kosovu jedinstvo i da ostave iza sebe borbu za vlast.

Ruči je rekao da Albanija bezrezervno podržava dijalog Kosova i Srbije.

"Mi sa maksimalnom pažnjom pratimo proces dijaloga. Podržavamo međusobno priznanje Kosova i Srbije. Mogući sporazum će biti u interesu Kosova i regiona. Građani Kosova su proglasili nezavisnost i to je kamen temeljac. To je jedini put za uspostavljanje stabilnosti na zapadnom Balkanu", rekao je Ruči.

On je od političkih stranaka zatražio da budu jedinstvene, "pošto ima mnogo pitanja koja ih dele kada je u pitanju vlast, ali je ovde reč o suverenitetu Kosova".

Predsednik kosovskog parlamenta Veselji je rekao da je Kosovo odlučno da nastavi put ka EU i kako je rekao nijedna izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića ne može štetiti više od nedostatka jedinstva.

"Kosovo ima svoju nezavisnu i suverenu državu. Kosovo promoviše prava zajednica bolje nego bilo koja evropska zemlja. Odlučno idemo ka obezbeđivanju mesta u Ujedinjenim nacijama. Ponosni smo što imamo doživotnog saveznika – SAD", kazao je Veselji.

Prema njegovim rečima ono što šteti Kosovu je nedostatak jedinstva.

"Vučić ne može da šteti državnost i suverenitetu (Kosova) dolaskom na Kosovo. Nijedna izjava ne šteti više od nedostatka jedinstva. Želimo članstvo u UN", kazao je Veselji i dodao da se nikako ne može dovesti u pitanje niti razgovarati o državnosti i teritoriji Kosova.

Veselji se od sinoć nalazi u službenoj poseti Albaniji. Sa njim su u Albaniji i zamenik premijera i šef pregovaračkog tima Kosova u dijalogu sa Srbijom Fatmir Ljimaj.

Komentara 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo