Evroposlanici u Strazburu podržali reformu autorskih prava

Evroposlanici u Strazburu podržali reformu autorskih prava Izvor: REUTERS/Vincent Kessler

Evroposlanici su danas glasali u Strazburu za vrlo osetljivu reformu autorskih prava, oko kojih se vodi bitka između umetnika i urednika medija s jedne strane i internet giganata i aktivista za slobodu interneta, s druge.

Evropski poslanici su odobrili novu verziju teksta odbačenog 5. jula, čiji cilj je da osigura da umetnici, kao i izdavači novina i novinari, budu plaćeni za njihov rad kada se koristi preko digitalnih platformi kao što su Jutjub ili Fejsbuk, ili platformi za skupljanje vesti kao što su Gugl njuz.

Od 703 prisutna poslanika za predlog je glasalo 438, dok je 226 bilo protiv, a 39 uzdržano.

Ovim glasanjem otvara se put za pregovore Saveta EU (koji predstavlja 28 zemalja članica) i Evropske komisije, da se usaglasi konačni tekst.

Od kada je Evropska komisija 14. septembra 2016. predstavila svoj nacrt direktive, čiji glavni cilj je da se modernizuju autorska prava u digitalnoj eri, usledile su kompleksne rasprave evropskih poslanika, izložene intenzivnom lobiranju s svih strana.

Princip reforme je da se podstakne da platforme kao što je Jutjub, koji drži Gugl, bolje nadoknade kreatore sadržaja, i da se pravno osigura da, recimo novinari ili novinske agencije, ubuduće imaju nadoknadu ako se njihov proizvod koristi više puta onlajn.

Sada mogu da počnu pregovori između tela EU da se usaglasi konačni tekst koji će posle ponovo morati da bude podnet Evropskom parlamentu na glasanje.

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Zoki

Zamislite koliko bi Tesla zaradio da je naplaćivao autorska prava.

10 0

Dragon

Katastrofa.

13 5

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo