EP izglasao početak kaznene procedure protiv Mađarske

Evropski parlament izglasao je da EU pokrene kaznenu proceduru protiv Mađarske zbog navodnog kontinuiranog gaženja demokratskih principa, javljaju svetski mediji.

Izvor: N1

Zakonska procedura, koja se naziva i "nuklearna opcija", protiv Mađarske pokreće se zbog podrivanja demokratije i kršenja "stalnih vrednosti" EU od strane Vlade premijera Viktora Orbana, što on odbacuje.

Sa 448 glasova za, 197 protiv i 48 suzdržanih rezolucija je usvojena na plenarnoj sednici parlamenta u Strazburu.

Mere uključuju, između ostalog, mogućnost uskraćivanja prava glasa Mađarskoj kad je reč o odlukama koje donosi EU.

Kako prenose svetski mediji, ovo je prvi put da je Evropski parlament razmatrao aktiviranje procesa sankcija u  članu 7 protiv neke od država članica. Evropska komisija je prošle godine pokrenula sličnu proceduru protiv Poljske zbog pravosudnih reformi.

Danas usvojeni predlog prosleđuje se na odobrenje liderima 28 država članica EU.

Odluka da se uvedu sankcije i uskrati pravo glasa Mađarskoj mora da bude jednoglasna, do čega najverovatnije neće doći zbog moguće blokade od strane Poljske, prenose mediji.

Komentara 45

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Pasulj crca!

Svi će snsovci pobeći kod - Mire Marković!

1 0

Viva Viktor

Suština je u tome da je Orban blokirao Šoroša (njegove NGO) u Mađarskoj.2015 Šoroš je tražio od EU da godišnje prima 1 500 000 (milion i po) migranata (ratnih i ekonomskih ) i svakom da jednokratnu pomoć po 10000 evra.Evropa koju poznajemo sada za 20 godina više ne bi ličila na sebe...mada već i danas čujem od prijatelja i familije da je bezbednost u velikim gradovima očajna.Nemci penzioneri se sele u Mađarsku ,prvenstveno iz bezbednosti (inf. iz prve ruke ,mesto Lipo kod Mohača ,kupuju se nekretnine mahom - Nemci iz Nemačkih gradova).Da i još nešto ,ako ja nekog pozovem u goste (wilkomen) pa vidim da ih je došlo baš puno pa hajde da ih pošaljem malo i po komšiluku a ako ih oni neće ... e onda sve po spisku...jer sam mnogo jak. Pametnom dosta.

9 7

Dragana

Gospodin Viktor Orban oseca skori fajront eu, a ja sam s njim saglasna u potpunosti. A sto se tice ove nase napacene Srbijice i njenog puta ka toj famoznoj eu, mislim da je to najbolje opisao Dragan Bjelogrlic: Srbija ce stici na vrata EU, kao kada na zurku stignete u pet ujutru, nema vise, ni klope, ni pica, ni dobrih riba.

120 55

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo