Šta mladi slušaju: Srbija i region "na kokainu"

Šta mladi slušaju: Srbija i region "na kokainu" Izvor: Kaboompics.com

Početkom 70-ih mladi i da su želeli, nisu mogli da čuju na radiju ništa osim Nil Sedake, Pol Enke, Sem Kuka... U većini kuća nije bilo ni televizora. To je muzika koju su slušali roditelji generacija pre milenijalaca. Dostupnost muzike kroz različite medije iz korena je promenila ponudu i publiku. Prvo televizija, onda internet, pametni telefefoni.

Osamdesetih je u Beogradu diskoteka Zvezda bila komercijalna, gde se slušala Madona i Pet Shop Boys, a alternativna scena bila je Akademija, piše vitraz.net

Danas, kada bi vam klinka od 18 godina rekla da sluša Pet Shop, smatrali bi je – pa, skoro alternativkom. Godine mentalne torture dale su sjajne rezultate projektantima oblikovanja budućih naraštaja.

Šta se sluša danas? Mladi nisu nikada odrastali uz gore i opasnije poruke, piše autor teksta Pavle Jakšić.

"Slobina Pinkova mašinerija za zaglupljivanje je škola Džulijard za ovo danas. Ljubavne žalopojke i melodrame, oskudne haljine, kič i niske strasti. Scenografije koje su više bile tv pilule za mušku potenciju nego muzičke kompozicije, zamenili su – droga, da budem precizniji kokain, i kriminal", navodi on.

Novac, po kome se gazi, i sa kojim se gaze svi oni koji ga nemaju ili imaju manje. Prepliću se sinhronizovano.

"Na grudima panciri, moja braća naoružana ko vojska. Mama kaže nemoj tamo gde para nema. Iz garaže ide samo bela Panamera. Bela kola, beli grad, i bela droga". (Relja – Latino Evropa, 20 miliona pregleda).

Koliko je kokain narativ koji prodaje preglede na jutjubu očigledno zna i Rimski ("Crni džip", 7M):

"Navučen na nju kao na belo Diego. Pored nje je uvek sumnjiv tip, kaže da spava sama, ali sanja uvek crni džip".

Pa red mafije. Jala Brat ima pesmu koja je oda kriminalcima i zove se "Mafia" (27M).

"Ne valja za srce, on je dečko mafija (Teodora – Kristijan Grej, 28M).

Stihovi ovih pesama sigurno se otvaraju i vašoj deci na Jutjubu, koja vam ukradu telefone. Imaće šta da nauče.

"Verujem da će mnogi nakon pročitanog teksta poželeti da im deca studiraju van Srbije, a ironija je što će to isključivo biti deca upravo onih koji su ovakav sistem vrednosti uspostavili", zaključuje autor teksta čiji deo prenosimo, a u celosti ga možete pročitati OVDE.

Tagovi: muzika , mladi

Komentara 47

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Neli

Neka kaze ko sta hoce, ja sam svojoj deci pustala ono sto ja slusam. Upisala ih u muzicku skolu... mislim da sve ide od kuce....

7 0

Deki

Imam 37 god. Kao klinac sam slusao metal i pank. Pustao kosu, brijao polovinu glave... Moji roditelji su bili protiv toga, radnicka klasa. Mozda sam to slusao iz bunta. Mozda vasa i nasa deca slusaju raste i relje iz bunta prema nama? Mozda mi nismo nimalo manje dosadni i opresivni roditelji nego sto su to bili nasi stari?

16 0

nirvana

Jako je tesko biti roditelj. Treba puno strpljenja i posvecenog vremena. Ne postoji kalup za vaspitavanje jer je svako dete jedinstvena licnost. Dobro je kad dete pokazuje da ume da razmislja, da ima ideje, da brani svoj stav. Time pokazuje da ce izrasti u kreativnu licnost. Ali takvoj maloj pametnici je potrebno mnogo da uci, stekne znanje i zivotno iskustvo da bi postala kvalitetno formirana osoba. Setite se samo pesme 'Another brick in the wall' Pink Floyd i koliko je bure izazvala. Roditelji moraju da ucine da im deca veruju a ne da ih razumeju. Razumece kad budu imali svoju decu.

4 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo