Počelo rušenje vile iz 1927. godine u Topolskoj

Počelo rušenje vile iz 1927. godine u Topolskoj Izvor: N1

U beogradskoj opštini Vračar jutros je počelo rušenje kuće u Topolskoj 15, vile iz 1927. godine, koja važi za prvi projekat moderne arhitekure Beograda, navelo je Udruženje građana "Topolska".

Kuća je delo arhitekte Milana Šlanga. 

Vila je prodata investitorima, kako bi izgradili novu stambenu zgradu. 

Iz Udruženja dodaju da okolne zgrade i stanovi nisu dovoljno obezbeđeni i da su u nekim stanovima popucali zidovi, kao i da su osetili jake potrese prilikom rušenja.

Udruženje je krajem avgusta uputilo otvoreno pismo u kome je navelo da je gradski sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove koje vodi Miloš Vulović izdalo građevinsku dozvolu za novi objekat na uglu Topolske i Petrogradske ulice. 

U pismu se dodaje da je dozvola izdata u u trenutku u kom je Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda obavio revalorizaciju Krunskog venca, posle čega je odlučeno da se taj kraj vračarske opštine, zbog njegove vrednosti kao ambijentalne celine, stavi pod prethodnu zaštitu. 

topolska ulica, rušenje Izvor: N1

Podsetimo, glumac Milan Caci Mihailović rekao je da je važno čuvati ovaj deo grada kao "jednu ambijentalnu celinu" i da o izgledu grada i gradnji treba da odlučuju stručnjaci, a ne kako ko dođe na vlast - prema svom ukusu.

"Kad pogledate vile jednu do druge, pa onda neku zgradurinu, očigledno je da se tu gleda samo finansijski interes. Jednostavno je, uređena zemlja mora da ima zakone, verujem da kada bi se zakoni poštovali da bi svima bilo bolje, ali zakoni se ne poštuju i svakog dana imamo primere kako se to ovde radi, za nekoga zakon važi, za nekoga ne važi", kazao je on.

Niko ne kaže da treba jadikovati nad starim zgradama, ali, kako kaže, treba čuvati ono što je obeležje grada.

Viši kustos Narodnog muzeja Miodrag Tomić, takođe potpisnik peticije za zaustavljanje gradnje na Vračaru, rekao je da se Beograd uveličava i razvija, ali treba poštovati vrednosti tradicije i kulture, a za to postoje ustanove koje se time bave.

Izvor: N1

Tagovi: Beograd , rušenje , vila

Komentara 95

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

SAMO BAHATO

Ako su porusili hrast od 600 godina sta se cudite za kucu od 100.

90 1

Paris

Zivim u Parisu,i kada citam ovakve clanke zaista no-coment...Pre svega za rusenje zgrade ne treba kriviti investitora jer je on u skladu sa svojim biznisom kupio ,srusio,i izgradice objekat koji ce prodati i naravno zaraditi novac.Tu zaista nema niceg spornog ,i to je praksa svugde u svetu.Medjutim,problem je u drzavnoj administraciji,odnosno u ovom slucaju konkretno zavodu za zastitu spomenika,gradu Beogradu,i opstini Vracar.Pre svega treba da se zapitamo da li je kuca bila okarakterisana kao spomenik kulture,ili je na bilo koji nacin bila pod zastitom drzave,odnosno nekog sektora koji brine o tome.Ako nije ,ne rzaumem cemu sav problem i buka oko rusenja.Ako jeste onda neko mora da odgovara!U Fr.,Parizu konkretno,da bi se sacuvao duh jednog vremena i arhitektonski sklad,se ide do te mere daleko,da je promena boje roletni ne zamisliva i nedopustiva,klima uredja da ne govorim! Restauracija se izvodi u apsolutnom skladu sa prvobitnim izgledom i ostalim zgradama,tako se cuva celina jednog kvarta !Rusenje je zaista veoma retko,i rade se popravke i cini se sve da zdanja ostanu u izvornom obliku.Zato je Paris i jedan od najlepsih gradova na svetu.Nazalost Beograd nema na svom celu vec dugo vremena umne ljude koji ce sacuvati duh i arhitekturu istog,i tako ostaviti buducim generacijam nesto u naslestvo,gde ce moci da se vidi jedan prosli duh vremena ,koji ce biti zanimljiv i za turiste iz celog sveta...Hvala

163 1

Bojana

nije pod zastitom

8 30

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo