Mali: Rast BDP-a iznosiće 4,2 odsto u 2018.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da su procene da će rast privrede u 2018. godini, umesto 3,5 odsto, iznositi 4,2 odsto.

Izvor: Tanjug

Mali je na uvodnom sastanku za izradu Programa ekonomskih reformi 2019-2021, rekao da je u prvih šest meseci ove godine rast BDP iznosio 4,9 odsto, da su direktne strane investicije u istom periodu iznosile 1,4 milijarde evra, a da je suficit u budžetu za period januar-jul 49,1 milijarda dinara.

Nezaposlenost je u drugom kvartalu 2018. godine bila 11,9 odsto.

Mali je podsetio i da je Vlada Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom dogovorila nov aranžman u trajanju od avgusta 2018. do januara 2021. godine, koji je usklađen sa ERP. On je dodao da će se ERP raditi zajedno sa fiskalnom strategijom i budžetom za 2019. godinu, kao i da taj program mora biti završen do 31. januara 2019. godine.

Pozicija za poglavlje 17 - Ekonomska i monetarna politika predato je u martu ove godine i očekujemo njegovo otvaranje, rekao je Mali.

Siniša Mali kaže da plan Vlade Srbije predviđa mere za jačanje rasta u privatnom sektoru, smanjenje sive ekonomije, završetak reforme javne uprave, državnih preduzeća i finansijskih institucija. On je rekao da će se nastaviti reforma javnih finansija, poreske administracije i obrazovanja, da će se ulagati u infrastrukturu i jačati sistem upravljanja javnim investicijama. 

"Vlada Srbije dogovorila je novi aražman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) koji obuhvata program strukturnih reformi, podržan instrumentom za koordinciju politika koji je potpuno usklađen sa ERP", rekao je Mali. 

Prethodni aražman sa MMF omogućio je, kako je rekao, fiskalnu održivost, smanjenje javnog duga i unapređenje eksterne pozicije Srbije, što je doprinelo rastu privatnih investicija, ekonomije i zapošljavanja, pada nenaplativih kredita, smanjenja gubitaka javnih preduzeća i unapređenja poslovnog ambijenta. 

Fabrici: Srbija ide u dobrom smeru

Sem Fabrici, Siniša Mali Izvor: Tanjug / Sava Radovanović

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici naglasio je da Srbija i druge države koje žele da se prikljuće EU moraju da ispune određene političke i ekonomske kriterijume, odnosno da budu funkcionalne, održive tržišne ekonomije.

Fabrici je istakao da, na osnovu podataka koje je Mali izneo, Srbija ide u dobrom smeru, reforme su postavljene dobro i imale su pozitivan uticaj.

Ministri finansija 28 država članica Unije, koji su razmatrali program za 2018. godinu, dali su osam preporuka za Srbiju, podsetio je Fabrici.

Radi se o tome da treba smanjiti javni dug, povećati javne investicije, izbalansirati budžet, smanjiti nenaplative kredite, povećati ulaganja u energetiku, sprovesti reforme na tržištu rada, rešiti pitanje parafiskalnih nameta i završiti proces privatizacije.

Fabrici je rekao da su te preporuke usvojene u maju i da je rano reći šta je sve ispunjeno, ali da rezultati koje je ministar finansija izneo govore da se ide u pozitivnom smeru.

On je ocenio da je dobro što je postignut i aranžman sa MMF.

Fabrici je dodao da Srbija poštuje rokove u izradi ERP i da to treba učiniti i ove godine, odnosno do 31. januara 2019. godine i pozvao vlasti Srbije da budu ambiciozne u postavljanju programa.

Komentara 74

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Sovjetski

Kad Kinezi kupe firmu, stave istu pod hipoteku i uzmu kredit, to nije dug Srbije, nego Kine. Tako sve do momenta dok Kinez ne ode iz države sa milionima. Automatizam sledi, Kineski dug se prelije u naš.

0 0

Nikom ništa

Koja je stopa rasta u Savamali?

3 0

Bane

Garantujem da nece ici ispod 4,5 odsto...

170 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo