Putin: Znamo pravi identitet optuženih u slučaju Skripalj

Putin: Znamo pravi identitet optuženih u slučaju Skripalj Izvor: REUTERS/Sputnik/Aleksey Nikolskyi/Kremlin
(arhiva)

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da Rusija zna pravi identitet dvojice muškaraca koje je britansko tužilaštvo optužilo za pokušaj ubistva bivšeg ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Britaniji.

Govoreći na ekonomskom forumu u Vladivostoku, Putin je rekao da je Rusija utvrdila da su dva muškarca, koje je London optužio, civili i da u vezi sa njima nema ništa posebno ni kriminalno. 

Putin je izrazio nadu da će ta dvojica sami izaći u javnost i ispričati svoju priču. 

Britanski tužioci identifikovali su prošle sedmice dvojicu ruskih državljana kao Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova, za koje su rekli da su pokušali da ubiju Skripaljeve nervnim agensom u Solsberiju u martu ove godine.

Treba potpisati mir s Japanom

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da bi Rusija i Japan trebalo da potpišu mirovni ugovor, kojim bi i formalno do kraja godine okončali neprijateljstva iz Drugog svetskog rata. Japanski premijer Šinzo Abe zalagao se za napredak na tom polju, a dva lidera su se više puta sretala, i prema navodima, bliže su rešenju nego ikada. 

Putin je u obraćanju ekonomskom forumu u Vladivostoku rekao da Moskva i Tokio ove godine treba da potpišu mirovni ugovor, a teritorijalni spor da reše kasnije. 

"Hajde da potpišemo mirovni sporazum - ne sada ali do kraja godine, bez preduslova. A posle ćemo nastaviti da razgovaramo o sporovima kao prijatelji, na osnovu mirovnog sporzauma", naveo je Putin. 

Tokom prethodnih nekoliko godina, Putin i Abe su razmatrali načine za rešavanje višegodišnjeg spora, među kojima je i stvaranje zajedničke ekonomske zone na četiri najjužnija Kurilska ostrva, koje Japan naziva Severne teritorije. 

Govoreći na konferenciji, Abe je rekao da se on i Putin slažu da "nije normalno" da dve zemlje još nisu potpisale mir. 

"Japan i Rusija, i predsednik Putin i ja, delimo isti stav i odlučnost da rešimo teritorijalne sporove. Da bismo to postigli moramo češće da se srećemo i pronađemo zajedničke pozicije", izjavio je japanski premijer.

Komentara 15

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Vlaja

Pa nije bio problem identifikovati ih preko fotki koje su obišle svet. Kao što nije problem Rusima da ta dva lika resetuju i učitaju im potpuno benignu priču o boravku u UK. A nije problem ni za britansku tajnu službu da ostatkom nivičoka koji su pronašli posle drugog slučaja, našpricaju hotelsku sobu i puste buvu po svetu. Kad je neko dvostruki špijun, on ima dva ravnopravna neprijatelja koje jednako i zaslužuje.

8 5

Milija

ja bih ipak ostavio Rusima i Englezima da se bave tim istrazivanjima. Nisam rusofil ali ne vjerujem Englezima ni milimetar. U ovim petljavinama.

12 3

Borat

Ima dalje, kažu još dvojca su umešana, samo što su čuvali stražu dok su ovi parfemisali stan.

11 7

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo