Pahor: Zaustaviti proširenje na Balkan dok je EU oslabljena

Pahor: Zaustaviti proširenje na Balkan dok je EU oslabljena Izvor: AFP
(arhiva)

Evropska unija je oslabljena Bregzitom i možda bi trebalo da odloži planove za proširenje na Zapadni Balkan, rekao je predsednik Slovenije Borut Pahor.

Kako prenosi britanski list Ekspres, Pahor je rekao da EU ne može da se nada prijemu zemalja kao što su Srbija, Crna Gora i Albanija kao novih članica u svom sadašnjem stanju. 

"Slaba EU neće moći da se proširi na Zapadni Balkan", rekao je Pahor juče na forumu na Bledu u prisustvu glavnog evropskog pregovarača za Bregzit Mišela Barnijea. 

On je rekao da je sve povezano i da EU prolazi kroz težak period u kome treba da se donose odluke. Kako navodi list, EU je ponudila perspektivu pristupanja za šest zemalja Zapadnog Balkana koje treba da ispune stroge kriterijume da bi bile primljene kao nove članice.

List podseća da su pristupni pregovori već počeli sa Srbijom i Crnom Gorom i da se govori o 2025. godini kao datumu kada bi mogle da postanu punopravne članice Unije, a da se EU nada da bi do tada Albanija, Bosna, Makedonija i Kosovo bili već na dobrom putu ka pristupanju Uniji.

Komentara 29

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

I td...

Borute srbine ! Bravooooo...

1 1

NeMoGuDaVeRuJeM

Steta sto nas nece na duzi rok primiti u EU.Oni samo gube na tome.Kako bi im AV lepo pripovedao o Velikoj Srbiji,pomogao u razvoju,doveo kineske,arapske i ruske investicije,smanjio nezaposlenost porusio njihove savamale uveo vladavinu prava,oslobodio medije i pravosudje itd.itd.Neka ih neka gube...

10 4

Ludi Milojko

PA KO JE LUD DA BUDE SA NAMA OVAKVIMA

8 6

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo