Trudo: Carine SAD na automobile bi imale "razorne posledice"

Trudo: Carine SAD na automobile bi imale "razorne posledice" Izvor: REUTERS/Christinne Muschi/File Photo

Kanadski premijer Džastin Trudo je ocenio da bi uvođenje novih američkih nameta kanadskoj automobilskoj industriji, kojima preti predsednik SAD Donald Tramp, imalo "razorne" posledice po Kanadu ali i po SAD, gde bi dovelo do "velikog broja otpuštanja".

Posle godinu dana bezuspešnih pregovora, Otava i Vašington već drugu nedelju pokušavaju da usaglase modernizovanu verzije Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA), kojim su od 1994. njihove ekonomije blisko uvezane s meksičkom.

"Mi smo zaista, zaista čvrsto stali iza potrebe očuvanja stvari kao što su (...) nezavisni mehanizam za rešavanje sporova koji štiti našu kulturnu izuzetnost i brojne druge stvari poput proizvodjača mleka i poljoprivrednika", rekao je Trudo.

On je takođe rekao da postoje stvari oko kojih Kanada "može biti fleksibilna" jer je vreme da se sporazum star 25 godina "osavremeni".

Kanadski premijer nije precizirao u kojim oblastima bi Otava mogla da učini ustupke.

Tramp je više puta upozoravao da ako se ne postigne sporazum s Kanadom neće oklevati da uvede nove carine, počevši od kanadskog automobilskog sektora, iako je on blisko integrisan s američkom proizvodnjom.

"Ako predsednik (Tramp) uvede kaznene carine na automobile, kao što preti, to će biti razorno za kanadsku industriju automobila ali isto tako i za američku. To bi dovelo do velikih potresa i mislim da bi izazvalo veliki broj otpuštanja u SAD", izjavio je Trudo.

SAD su u junu uvele carine od 25 odsto na kanadski čelik i aluminijum pod izgovom "nacionalne bezbednosti", što je Trudo ranije ocenio kao "uvredljivo".

Komentara 5

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Dragoslav

Lako ce u Americi naci posao narod... A sta ce u Kanadi???!!! Leda da jedu, i led da proizvode

16 45

Cologne

pa za narednih par decenija im je dovoljna samo nafta. A do tada ce i led postati trazena sirovina

4 1

Petar

Znači Kanada je ipak protekcionistička, a pljuje po Trampu. Samo zapažam.

25 32

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo