Tužioci: Novi amandmani obećavajući, ali očekujemo debatu

Tužioci: Novi amandmani obećavajući, ali očekujemo debatu Izvor: N1

Prve reakcije tužilaca na Nacrt ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa su različite. Prvo se oglasilo novoosnovano Udruženje sudija i tužilaca, navodeći da na prvi pogled objavljeni nacrt deluje "obećavajuće".

Kako su naveli u saopštenju, rešenje po kome će javne tužioce birati Savet, a ne skupština, je korak u pravom smeru, kao i predlozi da predsednik Visokog saveta sudstva bude biran iz redova sudija, i predlog da se uspostavi balans između predstavnika tužilačke organizacije i istaknutih pravnika u Visokom savetu tužilaca.

Međutim, zvaničan stav i svoje predloge to Udruženje će dati tek nakon detaljne analize.

 Sa druge strane, prva reakcija Udruženja tužilaca Srbije je uglavnom negativna.

Iako kažu da ima pomaka u odnosu na raniji nacrt koji je izazvao veliki revolt stručne javnosti, dodaju da su i u poslednjoj verziji ostala pojedina rešenja kojima se ostavlja mogućnost političkog uticaja na pravosuđe, ocenjujući da je Ministarstvo pravde na ovaj način tužlaštvo stavilo u vremensku kapsulu.

Tvrde da nacrt za početak nije u skladu sa Akcionim planom za poglavlje 23, koji predviđa da bar polovinu članova u Visokom savetu tužilaštva biraju kolege tužioci, a ne 40 posto, kako je to predvidelo Ministarstvo pravde.

Zbog toga traže od predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da u okviru svoje nadležnosti, otvori novu debatu o Ustavu.

Izvor: N1

Komentara 8

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Tesla

ZAKON O POREKLU IMOVINE, POREKLU KAPITALA, I LUSTRACIJA.. AKO HOCEMO DA NAM DRZAVA I NAROD PREZIVE MORAMO TO DA SPROVEDEMO..

47 0

Srbija

Dok je na vlasti SNS, ovo će i dalje biti privatna država sa privatizovanim institucijama, kao što su sudstvo, tužilaštvo i policija! Niko ozbiljniji ne sme da se procesuira, ako to ne dozvole ljudi iz vrha vlasti. Ne smete pojedine navijače da hapsiti, a kamoli jake igrače iz privrede? Prvo i osnovno je, doneti Zakon o poreklu imovine!!! Bez toga, sve je uzalud!!!

38 0

gradjanin

A sta kaze Zagorka, moze novi mandat?

31 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo