Novo obeshrabrenje za trudnice i poruke iz Ministarstva rada

Nakon izmenjenog Zakona o finansijskoj podršci porodicama s decom, koji propisuje da će pojedine žene na porodiljskom bolovanju od države dobijati manje od 1.000 dinara mesečno, usledila je poruka i iz Ministarstva za rad.

Izvor: N1

Naime, Milena Antić je tokom gostovanja na RTS-u poručila da niko neće zaposliti ženu koja je nakon zaposlenja zatrudnela, jer je poslodavcu potrebna žena koja radi. Takvu izjavu resorni ministar Zoran Đorđević je ocenio kao skandaloznu.

Dok država rečima ohrabruje da natalitet treba da raste, u realnosti je drugačije. Nove zakonske mere propisuju niske naknade za porodiljsko bolovanje, a ženama koje su zatrudnele neposredno po zaposlenju mesečna primanja od 900 dinara.

Još jedno obeshrabrenje odjeknulo je tokom gostovanja nadležnih iz Ministarstva za rad na Javnom servisu.

Antić: "U skladu sa Zakonom o radu ima naknadu, znači žena koja stvarno radi. Znači da je zasnovala radni odnos kod poslodavca da je provela određeno vreme na radu".

Voditeljka RTS: "A koliko to mora biti određeno vreme?"

Antić: "Nema određenog vremena".

Voditeljka RTS: "Znate ja mogu danas da se zaposlim i da sutra ostanem trudna".

Antić: "Da, ali ni jedan poslodavac neće zapošljavati takvu ženu, njemu je žena potrebna da radi, znači zasnivate radni odnos da biste radili, a ne da biste sutra otišli na bolovanje".

Na ovakvu izjavu resoni ministar Zoran Đorđević reagovao je izvinjenjem. Poručio je i da će Milena Antić, viši savetnik u sektoru za brigu o porodici u Ministarstvu za rad biti sankcionisana.

"Izjava je skandalozna. Zaista sam šokiran. Lično sam pričao sa gospođom Antić i skrenuo joj pažnju na sve negativne posledice njene izjave. Nema opravdanja za takav postupak", kazao je.

 Gostujući u Danu uživo TV N1, ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović rekla je da je nezapošljavanje žene koja planira da bude trudna najteži oblik diskriminacije.

Istakla je i da Vlada izmenjenim zakonom nikog nije oštetila.

"Da li je kada se primenio zakon zaista došlo do toga da izvestan broj žena koje sukraći vremenski period od 18 meseci radile dobio male nadoknade to je tačno, ali te žene nisu imale ništa ranije", rekla je ministarka.

Država treba pod hitno da obezbedi normalne uslove za stvaranje porodice u Srbiji, ali i da obezbedi višu minimalnu mesečnu naknadu za porodilje, apeluju iz Foruma žena Narodne stranke.

"Porodilje apsolutno nisu socijalna grupacija koja bi trebalo da bude poslednja stavka u budžetu. Forum žena Narodne stranke ubeđen je da budžet Srbije može da izdrži uvećanje minimalne naknade ženama porodiljama, baš kao što može da izdrži isplate na desetine hiljada natprosečnih mesečnih nadoknada funkcionerima vladajućih partija po osnovu njihovog članstva u nadzornim i upravnim odborima", naveo je Forum žena Narodne stranke.

Nedavno je najavljeno da će za primanja porodiljama biti uvedena donja granica i tako će makar donekle iznos koji dobijaju biti izjednačen sa minimalnom zaradom u Srbiji.

Komentara 32

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Slavka

Zena se zanela u kometaru i samo je iznela prljav ves i pravu istinu drzave koji jedno pricaju a drugo rade

4 0

Jelena

Greska! Ja sam prilikom promene firme rekla poslodavcu da cu verovatno uskoro prosiriti porodicu na sta mi je odgovoreno "nije nikakav problem mi to podrzavamo" ali mi je drzava zato oduzela ono sto su mi i taj i prethodni poslodavci uredno uplacivali 10 godina, izvesne poreze i doprinose.

5 0

Sve treba da pokrije drzava

Sve treba da pokrije drzava. Nije dobro sto polsodavac mora da ucestvuje u placanju nadoknade. To je direkan trosak za poslodavca i onda oni sve cine da ga izbegnu. To je normalno ponasanje ako ste preduzetnik jer inace propadate. Zbog toga poslodavci ne treba nista da imaju ni sa porodiljskim odsutvom ni nadokandama. Sve treba da pokrije drzava. Poslodavaci ce onda imati jedan razlog manje da izvrdavaju zakon, a mlade zene koje zele porodicu ce lakse dobijati posao. Pitanje da li planirate porodicu i kada ne sme da se postavi na intervjuu.

6 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo