Najdžel Kenedi otvara jubilarni BEMUS

Najdžel Kenedi otvara jubilarni BEMUS Izvor: promo/bemus

Britanski violinista Najdžel Kenedi otvoriće jubilarne 50. Beogradske muzičke svečanosti (BEMUS) koncertom "Od Baha do Geršvina" u Sava centru.

"Zlatni BEMUS" biće održan od 10. do 20. oktobra i tokom tih dana u beogradskim koncertnim dvoranama i muzejima nastupaće brojni solisti, ansambli, horovi i mladi umetnici. 

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, program ovogodišnjeg BEMUS-a osmišljen je kao sumiranje svih najvažnijih programskih segmenata, koji su tokom istorije ove manifestacije činili njen sadržaj: od "klasika" simfonijskog, operskog, solističkog i kamernog repertoara, uz učešće najvećih svetskih muzičkih zvezda, preko izvorne narodne muzike, predstavljanja talentovanih muzičara najmlađe generacije, do savremenog trenutka i "krosovera" sa drugim muzičkim žanrovima. 

Tokom BEMUS-a nastupiće vodeći tenor današnjice Ramon Vargas na koncertu Simfonijskog orkestra i Hora RTS pod upravom Bojana Suđića, koji obeležavaju stogodišnjicu rođenja Leonarda Bernštajna. Izvodeći najpopularnije operske arije i pesme, Vargas će približiti i zvuke Latinske Amerike. 

Solističke nastupe imaće ruski pijanista Vadim Rudenko, dvostruki laureat prestižnog takmičenja "Čajkovski" u Moskvi, kao i korejski violinista Edvin E. S. Kim koji se prvi put predstavlja beogradskoj publici. 

Nastupiće i Šarun ansambl Berlinske filharmonije i čuveni Brodski kvartet iz Velike Britanije koji je poznat i po svojoj saradnji sa zvezdama svetske popularne muzike (Sting, Elvis Kostelo, Bjork...).

Beogradska filharmonija, kao jedna od muzičkih institucija koje su dale odlučujući doprinos u formiranju Beogradskih muzičkih svečanosti, zahvaljujući velikom entuzijazmu i vizonarstvu nekadašnjeg šefa-dirigenta Živojina Zdravkovića, vraća se na BEMUS posle deset godina da zatvori ovogodišnji festival. 

BEMUS će biti zatvoren delima kojima su otvorene i zatvorene prve Beogradske muzičke svečanosti, 1969. godine – poemom "Beograd" Dragutina Gostuškog i Devetom simfonijom Ludviga van Betovena.

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Kostica

Bože mili, ko stavlja minuse na Najdžela Kenedija?!?!?!?! Što je najgore, čovek obožava Srbiju, dolazio je i za vreme sankcija.

4 0

Novljanka

Ovde uvek rado vidjen gost!☺

12 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo