Stručnjaci protiv rutinskog testiranja PSA

Stručnjaci protiv rutinskog testiranja PSA Izvor: Reuters/Eliseo Fernandez

Iako je antigen specifičan za prostatu (PSA) jedini standardizovani oblik testiranja za rak prostate, naučnici upozoravaju muškarce da mu ne pristupaju.

Grupa medicinskih stručnjaka, naime, smatra da šteta od redovnog testiranja PSA nadmašuje njegovu korist, koja je mala i nepouzdana.

Prema panelu međunarodnih stručnjaka, koji je svoje zaključke objavio u medicinskom časopisu BMJ, muškarci koji razmišljaju o testiranju prostate, uključujući one s porodičnom istorijom raka, trebalo bi pre postupka da sa svojim lekarima razgovaraju o koristima i štetnosti testiranja.

Rak prostate je u mnogo zemalja najčešći oblik raka kod muškaraca, a osobe s porodičnom istorijom raka prostate, kao i one afričkog porekla najrizičnije su grupe.

PSA test jedina je dostupna standardizovana metoda testiranja na rak prostate, ali je kontroverzna jer je povećala broj zdravih muškaraca koji su pogrešno proglašeni bolesnicima i zbog toga nepotrebno lečili bezopasne tumore.

Savet stručnjaka temelji se na uzorku od 700.000 muškaraca. U njihovoj analizi se pokazalo da su učinci PSA tesitiranja gotovo nikakvi.

I stoga lekari ne bi trebalo rutinski da nude redovne PSA testove, a muškarcima se savetuje da takve ponude odbiju.

Savet je u skladu sa smernicama američkog društva za rak koje navodi da PSA može pomoći u ranoj detekciji raka, "ali postoje i očiti nedostaci". Muškarci koji razmišljaju o tom postupku trebalo bi da se dobro posavetuju s lekarom, dodaje se.

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Pavlov Borislav

Šta da se radi kada muškarac ima problem sa prostatom, da li postoji način koji pouzdano može da utvrdi stanje? Na osnovu Vašeg teksta ne postoji pouzdan način

3 0

SSSS

1. Ultrazvuk, 2. Rektalni pregled, 3. PSA, 4. Biopsija, ukoliko ima sumnji. Sve ispoštuj ovim redom

3 0

Rektalni pregled je zakon

Opasno je samo ako ti se dopadne

3 4

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo