Novi Sad živi Kaleidoskop kulture

Novi Sad živi Kaleidoskop kulture Izvor: Kaleidoskop / Vladimir Veličković

Kulturni život Novog Sada dobio je novu dimenziju – Kaleidoskop. Uz oko 1.000 umetnika, na više od 80 lokacija, Novosađani i njihovi gosti uživaju u čak 400 kulturnih programa koji se odnose na arhitekturu, književnost, izvođačku umetnost, primenjenu i vizuelnu umetnost.

Karavan – kulturna stanica u pokretu, već nedeljama oživljava kulturni život brojnih delova Novog Sada i okoline, a 8. septembra otvorena je još jedna kulturna stanica, čuvena dvorana Eđšeg.

Novosađani svih generacija aktivno su učestovali u stvaranju zajedničkih programa i aktivnosti – od radionice aranžiranja cveća, preko otvorenih časova raznih plesova do uživanja u zvucima pop i jazz muzike.

Dvorana Eđšeg je uz različite sadržaje i svečano otvorila svoja vrata, predvorje i kapije divnih dvorišta. Nekada mesto okupljanja mladih sportista, mesto za ples, ali i za druženje i uživanje, sada vraća duh tog vremena uz ideju o oživaljavanju tog perioda i stvaranju novih uspomena uz Kaleidoskop.

Predstavnica Fondacije "Novi Sad 2021", Milica Rašković kaže da je cilj upravo da se Eđšegu vrati stari sjaj te da se održava kontinuitet kada su u pitanju dešavanja u njemu.

"Dvorac za sve" je koncept ovog prostora koji želi da ponudi sadržaje svim uzrastima.

Eđšeg Izvor: Kaleidoskop / Vladimir Veličković

Eđšeg bi ponudio program koji bi korisnim sadržajem za decu, roditelje, mlade i stare sa klupskim pristupom, privukao porodice, ali i kreativne stvaraoce koji bi imali priliku da se tamo izraze i rade. Atmosfera prijatnog i ugodnog ambijenta zadržaće posetioce, a programi za odrasle učiniće da se oni vrate.

"Praksa je pokazala da prostori u kojima su građani aktivno uključeni u uređenje, kako prostora tako i programa, daju najbolje rezultate – veću i kontinuiranu posetu, veće psihološko zadovoljstvo usled osećaja zajedničkog pripadanja i osećaj kvalitetnog provođenja slobodnog vremena. Zato Novosađani i sada mogu da dođu u Eđšeg i predlože programe, daju ideje i aktivno se zajedno sa nama uključe u kreiranje Eđšega za sve nas”, izjavila je Rašković.

Mnogobrojni umetnici iz Španije, Ukrajine, Italije, Belgije, Kanade i Francuske, koji su se u prethodnim nedeljama predstavili Novosađanima, pozitivno su ocenili Kaleidoskop kulture.

Svetski priznata pijanistkinja iz Japana, Momo Kodama, posle svog brilijantnog nastupa u Sinagogi oduševila je Novosadsku publiku, ali je i Novi Sad na nju ostavio snažan utisak: "Imam utisak da ovaj grad vrvi od umetnosti. Čitav koncept Kaleidoskopa kulture je veoma važan za vaš grad, jer u isto vreme se vodi računa i o umetnicima i o publici. Sjajno je to što publika nije pasivna, već aktivno učestvuje u programu."

Aktivno je publika uzela učešće u Kaleidoskopu i na drugim mnogobrojnim događajima koji su obeležili Novi Sad prethodnih dana. Kako putem akcije "Moba" u uređivanju sopstvenih prostora kroz projekat "Nova mesta – mikrogranting" Fondacije "Novi Sad 2021", tako i kroz bogate programske sadržaje.

Od ambijentalne instalacije Gorana Despotovskog, PerformaNS Zorana Pavelića u sklopu festivala savremene umetnosti "Dunavski dijalozi", do predstavljanja prestižnih evropskih umetnika savremenog plesa i klasične muzike tokom trajanja Tanz Platza i Piano City-ja.

U narednom periodu Novosađane očekuju mnogobrojni programi u Eđšegu kao što su strip i ilustracija, opera za decu, javni časovi različitih plesova, slikanje po kamenu, brojne radionice i izložbe, predstave kao i projekcije filmova u okviru Kvart film festa, zatim ih od 14. do 22. septembra očekuje festival savremenog cirkusa, "Cirkobalkana", dok će u subotu, 15. septembra Kaleidoskop oživeti čuveni novosadski Korzo, uz nesvakidašnji koncert klasične muzike.

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Svetlanaibandika@gmail.com

Oduševljena sam što i N.Sad ima kreativne mlade ljude,koji su osmislili sva ova dešavanja u našem gradu.Sva pohvala inicijatorima.

3 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo