Kocijančič: Pregovori moraju biti nastavljeni

Kocijančič: Pregovori moraju biti nastavljeni Izvor: N1

Pregovori u dijalogu Beograd-Priština moraju da se nastave s ciljem da se postigne "sveobuhvatna normalizacija odnosa, zasnovana na obostranoj saglasnosti i međunarodnom pravu, koja će biti realistična i održiva", izjavila je u Briselu portparolka u Evropskoj komisiji Maja Kocijančič.

Predstavnica za štampu visoke predstavnice EU Federike Mogeriji je dodala da je bilo niz kontakata s predsednicima Srbija Aleksandrom Vučićem i Kosova Hašimom Tačijem o svim otvorenim pitanjima.

Ona je time odgovorila na pitanje novinara da li, imajući u vidu da su pregovori u dijalogu Beograd-Priština propali, i dalje za Evropsku komisiju pregovori uključuju i mogućnost promene granica, što je izazvalo podele među članicama EU.

Maja Kocijančič je uzvratila da je "EU vrlo jasno predočila načela za pregovore" i da radi na "sporazumu utemeljenom na međunarodnom pravu, koji je realističan i prihvatljiv za obe strane", dodavši da je cilj "pravno obavezujući sporazum koji će rešiti otvorena pitanja".

Takođe je navela da ne može ulaziti u pojedinosti tih kontakata u dijalogu. "Za nas je vrlo jasno da dijalog mora da se nastavi i očekujemo da obe strane nastave dijalog s istom posvećenošću i angažmanom kao dosad", dodala je.

Na pitanje da li je za Evropsku komisiju cilj i dalje da se iduće godine dođe do sveobuhvatnog sporazuma Beograd-Priština, imajući u vidu da je Vučić rekao da sporazum Srba i Albanaca može uslediti tek kroz 10 ili 20 godina, Kocijančič je navela da je EU na najvišoj političkoj ravni pojačala angažman prema Zapadnom Balkanu i da je dijalog ušao u drugu, pojačanu fazu.

Dodala je međutim da ne može davati nikakve rokove "pošto to očigledno zavisi od napretka u pregovorima".

O izjavi Vučića: Odbaciti politike prošlosti

Kocijančič je rekla i da će "pomirenje, normalizacija i dobri susedski odnosi biti jedino mogući ako se odbace i prevazidju politike u prošlosti, koje su, kao što se dobro zna, izazvale decenije bede i patnji Zapadnom Balkana i tamošnjim ljudima".

Kocijančič je time odgovorila na pitanje novinara u Briselu kako Evropska unija gleda na jučerašnju izjavu srpskog predsednika Aleksandra Vučića da je "(bivši srpski predsednik Slobodan) Milošević bio veliki vodja s najboljim namerama".

Predstavnica za štampu Federike Mogerini je rekla da "ne sme biti nikakvog prostora, dvosmislenosti niti uvažavanja za one koji su koji vodili te politike ili akcije".

"Pravila za medjunarodne i domaće snage su tu jasna", stavila je do znanja Maja Kocijančič, podvukavši da su "pomirenje i dobrosusedski odnosi suština na koju se oslanja Evropska unija".

Ona je dodala da "svi partneri u regionu imaju jasnu evropsku perspektivu i zato se od njih traži da uvaže ta načela".

Kocijančič je ukazala na izjavu predsednika Komisije Žan-Klod Junkera ovog vikenda da "nacionalizam nikad nije dao rešenja, već samo problema".

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Jedan jedini

Lud, zbunjen, nenormalan, 1.medjunarodna zajednica ce prihvatiti ono sto se dve strane dogovore. 2. EU je jasno postavila okvire za pregovore. 3. EU radi na tome da to bude po medjunarodnom pravu i prihvatljivo za obe strane. Medunarodna zajednica nam je utrapila ovog svog pregovaraca, zavila u crno Srbiju, e sada kada Milosevicev i Seseljev omladinac i clan vladajuce strukture 90tih govori o njemu treba ostaviti bivse politike po strani.Zsto ste gospodo doveli ne vlast Miloseviceve saradnike?Da bi vam ucinili uslugu, a nas tj. Srbiju dokraicili. Kusacete corbu koju ste zakuvali.

7 106

Stevan

Ko će postaviti barikade?

9 214

Pregovarac

Kad ce evrobanke da povecaju kamate na stednju?

9 120

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo