Minimalna cena rada 155 dinara po satu

Minimalna cena rada 155 dinara po satu Izvor: N1

Predsedavajući Socijalno-ekonomskog saveta Miloš Nenezić izjavio je nakon sednice tog tela da će nova minimalna cena rada u 2019. godini biti 155 dinara po satu.

To znači da će minimalna zarada iznositi 27.022 dinara. Ove godine minimalna cena rada po satu iznosi 143 dinara.

Nova minimalna cena rada predstavlja povišicu od 8,6 odsto i nije rezultat dogovora svih članova Socijalno-ekonomskog saveta s obzirom da su sindikati tražili povišicu od 10 odsto.

Članovi Socijalno-ekonomskog saveta su kazali da će povećanje minimalne zarade pratiti "dogovor i očekivanje" da će u naredne tri do četiri godine "minimalac" rasti više i da će se izjednačiti sa troškovima minimalne potrošačke korpe koji su sada 36.000 dinara.

Ministar finansija Siniša Mali je rekao da su razgovori o povišici minimalne zarade bili konstruktivni i da je su polazne tačke bile udaljenije.

"Ovo povećanje od 8,6 odsto je realno, možda čak i malo više od toga. Trudili smo se da nađemo kompromis i uspeli smo", rekao je Mali.

Kazao je da su svi makroekonomski rezultati u Srbiji dobri i da će se raditi na njihovom poboljšanju, kao i uslova poslovanja, kako bi bila veća zaposlenost i zarade.

Predsednik Samostalnog sindikata Srbije Ljubisav Orbović je rekao da postoji minimalna razlika u predlozima socijalnih partnera o povišici "minimalca" i istakao da će se o predloženoj povišici izjasniti organi tog sindikata.

Pogledajte prilog Vojislava Stevanovića: 

Izvor: N1

Komentara 104

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

VladaMia

Vidite , pa ni sledeći put nemojte izaći na izbore !

3 0

Nenad

Četiri S je passé. Nova mantra srba je : Za bolje znam, bolje mi ne treba.

9 0

Vlada

A nezaposlenost je opala zato sto su ljudi pobegli napolje, pa su skinuti sa biroa i eto opala nezaposlenost hahahahahaa

19 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo