Veselji: Vučić na Kosovu nastavio tradiciju Miloševića

Veselji: Vučić na Kosovu nastavio tradiciju Miloševića Izvor: N1

Predsednik Skupštine Kosova i lider Demokratske partije Kosova Kadri Veselji izjavio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i današnjom posetom Kosovu dokazao da srpsko rukovodstvo nastavlja tradiciju nekadašnjeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića.

Ističući da je bio protiv posete srpskog predsednika Gazivodama, ali da je poseta prihvaćena na zahtev međunarodnih predstavnika, Veselji je rekao da je Vučić zloupotrebio dozvolu demonstrirajući na brani Gazivode političku hegemoniju.

"Dobrosusedstvo i mir su bili i ostali osnovni ciljevi Kosova. Kosovo veruje da je put dijaloga i saradnje jedina mogućnost da se prevaziđu nesporazumi iz prošlosti i da se krene napred na putu evroatlantskih integracija. U duhu tih principa doneli smo odluku da dozvolimo posetu predsednika Srbije", kazao je Veselji, a prenosi RTK.

Veselji je dodao da je dobro što je Vučić posetio Kosovo, jer je još jednom dokazao da su srpski lideri nastavili tradiciju Slobodana Miloševića.

"Oni ne dolaze da pomažu i zaštite Srbe na Kosovu, nego dolaze da promovišu sebe. Kao i uvek sa starom retorikom i protiv mirne budućnosti. Pokušavaju da nas blokiraju, česte posete sa provokativnim tonom u ovih 19 godina svedoče da treba da mislimo i posvetimo se još više jačanju države", dodao je Veselji.

Kosovo i njegovi građani su i danas dokazali da nemaju ništa protiv Srba, ali da su protiv provokativnog ponašanja, poručio je Veselji.

Samoopredeljenje: Vlast nije smela da dozvoli posetu

Pokret Samoopredeljenje ocenio je danas da je dozvola kosovskih vlasti da Vučić poseti Kosovo samo povećala pretenzije Srbije prema Kosovu.

Taj pokret je ocenio da je dozvola Vučiću da poseti Kosovo neprihvatljiva i opasna za budućnost zemlje.

"Institucije Kosova nikada nisu pokazale ozbiljnost uvek kada su rukovodioci Srbije najavljivali posete Kosovu. Od davanja dozvole za posetu srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću vlast na Kosovu pokazuje da je spremna da popusti i da čini kompromise sa Srbijom, koje plaća država i narod Kosova. Ta dozvola je nezakonita, nelegitimna, štetna i opasna za budućnost", navodi se u saopštenju Samoopredeljenja.

Ocenjuje se da je poseta Vučića gaženje teritorijalnog i institucionalnog integriteta Kosova i da je za nju odgovoran predsednik Kosova Hašim Tači.

"Zato je danas Vučić mogao da poseti Gazivode, mogao da podseti na reči (nekadašnjeg predsednika Jugoslavije Slobodana) Miloševića, da spominje veliku Srbiju i da se zakune da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova", navodi se u saopštenju.

Pokret Samoopredeljenje je ocenilo da protesti u selu Banja u opštini Srbica nisu izazvani samo ogorčenjem prema Vučiću, već i zbog nesposobnosti institucija Kosova.

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

nena

Ne daj boze da je tako.

160 3

Nišlija

Skroz su u pravu, obojica.. Stavite se u njihovu kožu. To ovi naši iz beograda koji nas svađaju već 30 godina nikako da ukapiraju. Vučić je lošiji po srbe dole od Miloševića, ako ćemo već da upoređujemo

100 213

Micko

Sad kad si ga uporedio sa Milosevicem, sad ce da ga vole jos vise...

99 238

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo