Parada u Severnoj Koreji bez raketa, u fokusu "živa sila"

Severna Koreja održala je veliku vojnu paradu povodom 70. godišnjice formiranja države, na kojoj ovog puta nisu predstavljeni interkontinentalni balistički projektili. Paradu, tokom koje su prošle kolone tenkova i hiljade vojnika, pozdravio je severnokorejski lider Kim Džong Un koji se, međutim, nije obraćao okupljenima.

Iz Pjonjanga izveštava CNN-ov reporter Vil Ripli.

Izvor: CNN

Vojna parada, kojom je Severna Koreja danas proslavila sedamdesetu godišnjicu osnivanja, ne ostavila nikakvu sumnju da je ovo još uvek militaristička država.

Njena stajaća vojska ima više od milion pripadnika i hiljade njih je danas marširalo na trgu Kim Il Sunga.

"Drastična razlika je što na ovoj paradi, za razliku od predhodnih kojima sam prisustvovao, nije predstavljen nuklearni program. Niste mogli da vidite nuklearne simbole i sigurno nije bilo interkontinentalnih balističke raketa, za koje se verovalo da predstavljaju pretnju Sjedinjenim Državama", kazao je Ripli.

Rakete su sklonjene, a fokus je bio na živoj sili, dodao je.

Kim Džong Un, severnokorejski lider nije održao govor. Ali govorio je Kim Džong Nam, njegova desna ruka.

"Jedna stvar koju je rekao, a da mislim da je vredna pažnje, je poruka vojnicima da moraju biti spremni za borbu protiv rata, ali da takođe moraju biti spremni za ekonomske bitke ... da grade puteve, mostove i zgrade, da ekonomski jačaju zemlju ... Taj prioritet je već naglasio i Kim Džong Un. To je prioritet za koji se severnokorejski lider nada da će dobiti podršku i pomoć od predsednika Trampa", rekao je Ripli.

Ali to što je Severna Koreja odustala od hvaljenja nuklearnim oružjem, ne znači da ga je uništila, dodaje.

"U stvari, američka obaveštajna služba objavila je da ne veruje da će lider Severne Koreje pristati uskoro na potpunu denuklearizaciju. Kim je na bini bio sa specijalnim izaslanikom kineskog predsednika, a za manje od dve nedelje se sastaje sa predsednikom Južne Koreje. Kim i Tramp su nedavno razmenili pisma, što pokazuje da dva lidera žele da održe proces denuklearizacije. Slike sa ove parade sugerišu da je Severna Koreja spremna da izmeni svoj nuklerani program", naglasio je Ripli.

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Zoki

Kao doktrina vojske u Srbiji "narod je naše oružije".

1 2

Apophis

A sta jede ziva sila u Koreji?

12 4

Novljanka

Ziva sila se hrani Kimovom ideoligijom...

9 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo