Merkel: Teritorijalni integritet važna osnova za region

Merkel: Teritorijalni integritet važna osnova za region Izvor: Reuters/Ognen Teofilovski

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u Skoplju da EU ima jak interes za stabilnost Zapadnog Balkana i da je teritorijalni integritet važna polazna tačka za region da ostane takav kakav jeste.

"Iz nemačkog aspekta, iz evropskog aspekta, imamo veliki interes za stabilan region. Ako pogledate kartu, tada gledate zemlje Zapadnog Balkana i to je ključno za stabilnost cele EU", rekla je ona na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevom.

"Svim zemljama Zapadnog Balkana dali smo perspektivu ulaska u EU. Ne samo zato što mi želimo nešto dobro ovim zemljama, već zato što je to u našem sopstvenom interesu", rekla je kancelarka Nemačke.

Merkel je istakla da lično veruje da je "teritorijalni integritet važna polazna tačka za region da ostane takav kao što jeste i da ima još bližu saradnju u tom okviru i kada sve budu deo EU".

Merkel su na skopskom aerodromu dočekali vicepremijerka Makedonije i ministarka odbrane Radmila Šekerinska i minstar spoljnih poslova Nikola Dimitrov. Poseta kancelarke Nemačke se odvija pod pojačanim merama bezbednosti, a grad nadleću helikopteri.

Angela Merkel je prvi nemački lider koji dolazi u zvaničnu posetu Makedoniji, nakon Gerharda Šredera koji ju je kratko posetio tokom kosovske krize 1999. godine.

Ne sedite kod kuće, izađite na referendum

Merkel je u Skoplju rekla da je predstojeći referendum o imenu mogućnost Makedonije da otvori vrata i bude deo evroatlantske porodice i pozvala je građane da izađu i glasaju. Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Zaevom, posle jednočasovnog sastanka, ona je rekla da se zalaže za veliku izlaznost na referedumu, na kojem će se građani Makedonije izjasniti o dogovoru sa Grčkom.

Merkelova je istakla da Makedonija ima poziv za članstvo u NATO i EU, ali da na tom putu mora još mnogo da se uradi, počinjući od uspešnog refereduma 30. septembra.

"Ne sedite kod kuće, izađite na referendum. To je ključan datum za vašu državu. To je istorijska šansa koja se ne pojavljuje svaki dan. Šansa koju jedna generacija ima jednom. Iskoristite demokratsku mogućnost da kažete šta mislite o budućnosti vaše zemlje", rekla je kancelarka Nemačke.

Merkelova je rekla da se neće sresti sa predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovim, a da će lideru opozicione VMRO DPMNE Hristijanu Mickoskom, koji je protivnik dogovora sa Grčkom, reći isto što je rekla i premijeru Zaevu.

"Razume se, govoriću i o tome da u jednoj demokratiji za odlučna pitanja postoji zajednička nacionalna odgovornost", rekla je Angela Merkel, koja će se sa Mickoskim sresti u prostorijama Ambasade Nemačke u Skoplju.

Ona je rekla da niko u međunarodnoj zajednici ne preti makedonskim građanima izolacijom ako ne podrže dogovor sa Grčkom, ali je istakla da je realizacija tog dogovora povezana sa članstvom u EU i NATO.

"Postojao je spor između vaše zemlje i Grčke i moralo je da se nađe rešenje zato što je pitanje imena i članstva povezano. To pitanje nije povezano sa Vladom, već sa time da sve zemlje članice treba da se saglase", rekla je Merkelova.

Nemačka kancelarka je ocenila da ljudi u Makedoniji imaju mogućnost da, kao pre 27 godina kada su na današnji dan proglasili nezavisnost, izglasaju da li žele da pripadaju porodici NATO i EU.

"To istovremeno traži prihvatanje dogovra sa Grčkom", rekla je Merkelova, koja je iskoristila priliku i da Makedoncima čestita 8. septembar, Dan nezavisnosti, koja je proglašena pre 27 godina.

Premijer Makedonije Zoran Zaev zahvalio je Merkelovoj na snažnoj podršci Nemačke i ocenio da je njen dolazak potvrda da velike sile podržavaju dogovor sa Grčkom, kao i stremljenje Makedonije da postene deo EU i NATO.

Kako je istakao, kancelarka Merkel ukazuje Makedoniji veliku čast posetom na Dan nezavosnosti i to će biti uzvraćeno uspešnim referendumom koji će značiti evropsku perpektivu Makedonije.

"Ova poseta ima snažnu poruku i podsticaj pred referedum na kojem će građani izabrati budućnost. Mi cenimo podršku nemačke za strateška opredeljenja, nama ostaje da produžimo snažno sa reformama i ubrzanom učlanjenju u NATO i u EU", rekao je Zaev.

Makedoniji 30. septembra predstoji referendum o dogovoru s Grčkom i promeni imena u Severna Makedonija koji bi, u slučaju da bude uspešan, trebalo da bude potvrđen ustavnim promenama do kraja ove godine, što je osnovni uslov za makedonsku integraciju u EU i NATO.

Izvor: Agencije

Komentara 25

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Душан Калинић

Јесу ли је дочекали са заставом Румуније!?

4 0

Dragan

Bravo Angela Merkel!!

10 9

Nikcevic Dragoslav

Ako Angela tako Kaze tako ce i biti, granice uspostavljaju velike sile.

10 7

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo