Optuženi za trovanje novičokom, Rusiji imena ne znače ništa

Optuženi za trovanje novičokom, Rusiji imena ne znače ništa Izvor: Metroplitan Police handout via REUTERS

Da li će trovanje dvostrukog ruskog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije 4. marta u Solzberiju dobiti epilog? Britansko tužilaštvo je podiglo optužnice protiv dvojice ruskih državljana zbog sumnje da su u zaveri koristili nervni agens novičok ne bi li počinili ubistvo.

Objava imena optuženih, ruskoj administraciji ne znači ništa, poručuju iz ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Velika Britanija je zakazala sednicu Saveta bezbednosti UN za četvrtak kako bi se razmatrao slučaj trovanja nervnim agensom Sergeja Skripalja. Britanski zvaničnici nameravaju da na sednici upoznaju članice SB s napretkom u istrazi trovanja Skripalja i njegove ćerke Julije. 

Na sastanku će biti prisutna i Rusija, stalna članica SB.

Fotografije Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova obilaze svet, pošto ih je obelodanila britanska policija, uz poruku da su glavni osumnjičeni za pokušaj ubistva ruskog špijuna i njegove ćerke.

Tužilaštvo Velike Britanije navodi da za podignutu optužnicu ima dovoljno dokaza, a kao jedan navodi tragove novičoka pronađene u londonskom hotelu, u kome su Petrov i Boširov odseli 2. i 3. marta, pre odlaska u Solzberi.

"Znamo da su stari oko 40 godina, slike koje smo objavili jasno pokazuju kako izgledaju. Ako poznajete ove ljude bićete u stanju da ih prepoznate na osnovu objavljenih slika. Ako ih prepoznate - gde god da se na svetu nalazite, javite našoj policijskoj jedinici ko su ti ljudi", rekao je šef protivterorističke jedinice londonske policije Nil Basu.

Dok policija sumnja da su imena iz ruskih pasoša optuženih lažna, britanska premijerka Tereza Mej poručuje da Petrov i Boširov rade za rusku obaveštajnu službu.

"Oni su, takođe, glavni osumnjičeni i u slučajevima trovanja Čarlija Raulija i Don Stardžis. Više nema razlike u istragama tih slučajeva, jer je policija povezala napade na Skripalja sa događanjima u Ejmsberiju, tako da je sve to sada jedna istraga. Postoje dobri razlozi za to", smatra britanska premijerka Tereza Mej.

Demanti Rusije o umešanosti u slučajeve trovanja, Mej smatra širenjem laži. U sličnom tonu odgovaraju iz ruskog ministarstva spoljnih poslova porukom Britaniji da s "javnih optužbi i manipulisanja informacijama pređe na praktičnu saradnju pravosudnih organa".

Iako su britanska policija i tužilaštvo sigurni da su na tragu ljudima koji su 4. marta nervnim agensom otrovalji Skripalja i njegovu ćerku, od Rusije ne očekuju njihovo izručenje, jer to ne dozvoljava ruski zakon. U danu podizanja prve optužnice za pokušaj ubistva koji je doveo do diplomatskog rata dve zemlje, na razgovor je pozvan jedino ruski otpravnik poslova u Londonu.

Izvor: N1

Komentara 17

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

VB

Verna srpska javnost ne zeli da vidi ocigledno nego slepo slede okostali,lenji,arogantni i nesposobni rezim iz Moskve.Sto zbog iste vere(?!)sto zbog Kosova koje nemamo. Ko je jednom radio isto u drugim zemljama i gurao pse da disu u vodi,ume uvek isto-sto gluplje,besmislenije i za narod nepotrebnije.

4 6

Gavrilo

U obaveštajnom svetu se ne zna ko za koga radi

2 5

Nyarlathotep

Нпр. 1. Утврдити да ли до тровања заиста дошло. 2. Неколико лабораторија широм света да потврди да је у питању неки отров из породице новичок. 3. Да се утврди порекло отрова. 4. Да се утврде извршиоци и налогодавци. Тренутни за ставке 1 до 4 имамо само медијске извештаје и изјаве политичара пуне рупа.

5 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo