Fabrika vode u Zrenjaninu: Prava ćemo braniti na sudu

Fabrika vode u Zrenjaninu: Prava ćemo braniti na sudu Izvor: N1

Kompanija "Zilio", sa kojom je Vlada Srbije dogovorila otkup postrojenja za prečišćavanje vode koju je ovaj konzorcijum izgradio još prošlog leta, najavila je da je "dovedena u situaciju da svoja prava brani i ostvari pred nadležnim sudovima".

Ova kompanija u martu je dogovorila sa Vladom Srbije potpisivanje sporazuma o otkupu postrojenja za prečišćavanje vode tek pošto je izgrađeno, jer je utvrđeno da po zakonu, tim poslom privatni investitor ne sme da se bavi. 

"Imajući u vidu razmere problema, pristali smo da prodamo fabriku i ispod cene koštanja pod uslovom da bude u dogovorenom i u vrlo kratkom roku. Svakim danom se troškovi gomilaju, a datuma rešenja problema nema na vidiku. Niti jedno obećanje do sada dato građanima a i nama, niti jedan dogovor nisu poštovani, te smo dovedeni u situaciju da naša prava branimo i ostvarimo pred nadležnim sudovima", naveo je Zilio.

Investitori će sigurno dobiti sudski spor jer su sve obaveze ispunili, navela je ta kompanija u otvorenom pismu, dodavši da će u međuvremenu "građani Zrenjanina još nekoliko godina, na žalost, koristiti neispravnu vodu ili trošiti preko sedam miliona evra na godišnjem nivou za flaširanu vodu".

Gruppo Zilio je podsetio je da je fabriku sagradio sopstvenim sredstvima i od komercijalnog kredita banke, da je ona završena u avgustu 2017. sa pravosnažnom građevinskom dozvolom, prošla je tehnički pregled i odobren joj je probni rad.

"Ministarstvo građevinarstva (nadležno za komunalne poslove) dalo nam je pisano mišljenje da možemo po ugovoru sa JKP ViK Zrenjanin da prečistimo pitku vodu, a Ministarstvo zdravlja (nenadležno za komunalne poslove) odbija da pošalje inspektora tvrdeći da privatno preduzeće ne može da ima bilo kakvog dodira sa pitkom vodom. Neko od njih je u pravu, neko nije. Ko god da je u pravu, jedno je sigurno: mi kao investitori ni na koji način nismo krivi, a samo mi (i građani koji i dalje kupuju flaširanu vodu ili piju zagađenu iz vodovoda) trpimo štetu. Uložili smo sopstvena sredstva, plaćali anuitete prema banci, svakodnevno trpimo nenadoknadivu štetu", dodaje se.

Zilio je rekao da je od najave hitnog rešavanja ovog problema proteklo je više od osam meseci. "Ništa što se radilo ili se radi po ovom pitanju ne liči na hitno rešavanje problema, naprotiv", ističe Zilio.

"Naše pitanje za nadležne je: kome je u interesu da ova fabrika ne proradi i da građani ne piju higijenski ispravnu vodu?, upitala je ta grupa. 

Komentara 39

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

drugi Zrenjaninac

žao mi je Zrenjaninac, ali Zlatni Papagaj je u pravu

2 2

zrenjaninac

U čemu? Uopštenom komentaru bez ijedne činjenice? Moj izvor informacija je iz banke investitora, itekako upućene i zainteresovane za sudbinu datih 4 miliona EUR kredita. Odakle tebi informacije? Od komšije? Nema tu misterije: investitor svojim sredstvima i iz kredita sagradio fabriku a Zrenjanin nije dao bukvalno ni dinara. Fabrika testirana (voda ispunjava sve standarde, banka ima urađene 3 tzv "velike analize"), imaju građevinsku i tehnički pregled, sanitarni inspektor odbio da izađe na teren i ne mogu da dobiju upotrebnu dozvolu. Ende. A da stvar bude uvrnutija, druga privatna firma godinama hloriše pitku vodu u Zrenjaninu, a ovde privatna firma ne može da je prečišćava...? Nesposobnost, nestručnost, kratka pamet države, samo to je ovde problem. U jednom se slažem: bolje bi prošli da je nekome "data lova".

3 0

Ilke

@Zrenjaninac. Tako je druze, ali vodu hlorise "cuveni" profesor koji pametuje pola veka, a nijedno postrojenje za preciscavanje vode koje je uradio ne moze da pokaze, jer ne postoji.

2 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo