Gosti N1: Ozbiljna država mora da počiva na obrazovanju

Gosti N1: Ozbiljna država mora da počiva na obrazovanju Izvor: N1

Da biste se menjali treba da učite, nema promena ni u državi ako nema promena u obrazovanju, ocenio je Dragan Kuveljić, učitelj iz Prijepolja. U obrazovanju treba uvek biti svestan da su naša deca digitalni urođenici 21. veka, tehnika jeste pomoć pri njihvom obrazovanju, dodala je Tatjana Marković-Topalović, nastavnica fizike iz Šapca.

Gosti N1 su sa Katarinom Veljković, nastavnicom informatike iz Kragujevca, pobednici nacionalnog takmičenja u organizaciji udruženja "Živojin Mišić" i oni će predstavljati Srbiju na takmičenju za najboljeg nastavnika na svetu. Priznanje se dodeljuje jednom godišnje u Dubaiju i smatra se velikom čašću za prosvetne radnike.

Obrazovanja treba da bude uvažena i poštovana ljudska vrednost, kao jedna od najvećih ljudskih vrednosti, a ne marginalizovano, kaže Kuveljić. "Nekad su škole pripremale decu za život, a danas živimo, pa ko hoće može i da se obrazuje", dodao je on.

Govoreći o svom načinu predavanja zbog kojeg su ga kolege i kandidovale za ovo priznanje, ovaj nastavnik kaže da je odustao od tradicionalnih metoda nastave, sa đacima radi u opuštenoj atmosferi, i da im je apsolutno dozvoljeno da se suprostave i njemu kao nastavniku.

"Kad dunu vetrovi promena, neki grade vetrenjače, a neki zidove. Mi gradimo vetrenjače, pokazujemo da smo spremni da se menjamo, da ne ostanemo zatečeni u vremenu kojeg više nema. Usmerivač sam deci, partner, u nastavi cenimo kreativnost koliko i pismenost, mi smo jedan tim", kazao je on.

Nekad su škole pripremale decu za život, a danas živimo, pa ko hoće, može i da se obrazuje.

 Kuveljić smatra da je poželjno da deca kažu svoja mišljenja i da se ona razlikuju, kao i da je važno u nastavi truditi se da bude što više interakcije.

"Ne učis tako što te neko sluša, već tako što radiš, trudim se da im dam prilike da što više rade, a da ja to samo pospešujem", kaže ovaj nastavnik.

Marković-Topalović ocenjuje da tradicionalna nastava treba da postoji, a da savremeni profesor treba da traži ravrnotežu između digitalnog, modernog i tradicije.

"Ali treba ga probuditi i preusmeriti, i da budemo svesni da su naša deca digitalni urođenici 21. veka, da postoje trenuci kada treba da izađu iz učinoce i da je tehnika pomoć pri njihovom obrazovanju. A to je i prilika da se nauče ozbiljne stvari iz nauke", rekla je ona.

Postoji obavezni deo nastavnog programa koji mora da se prođe, ali i posebni deo lični pečat nastavnika, rekla je,
poput odlazaka u muzeje, zanimljivih predavanja, na kojima i oni koji nisu takmičari ili izuzetni dobiju svoj prostor da izađu i brane nauku. "Ne bežimo od obaveznog strukturalnog dela, ali imate i prostor gde vas insprišu ta deca, i to je priča gde ulazimo u nauku".

Iz naših škola izlaze intelektualne elite i to je veoma važno, a nastavnici su dobili prliku i šansu da "grade te male ljude".

"Država svaka, ako ima ambiciju da bude ozbiljna, ona počiva na obrazovanju, duhovnosti", dodao je Kuveljić.

Gosti N1 ocenili su i da su reforme i novine koje se uvode u obrazovanju dobre i potrebne.

Marković-Topalović je izrazila i nadu da su profesori pripremljeni za promene koje slede, kao i udžbenici i nastavni program, koji mora da bude jasan. "Verujem i nadam se da je ministarstvo i o svemu tome razmišljalo", zaključila je ona.

Izvor: N1

Komentara 72

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

grbic

Po količini BOTOVA i njihovim aktivnostima ovde jasno se vidi gde leži prava opasnost za njih i njihove GAZDE - u OBRAZOVANJU MLADIH! Nećete još dugo, gospodo, istorija pokazuje da su vaši ciklusi kratki i da ste uvek podcenili naivnost naroda u svojoj zaslepljenosti autokratskom vlašću!

2 0

Andja

Moj Prijepoljac! Svaka cast, jer danas je obrazovanje mladih bitna stavka!

18 0

nadica

To je temelj i stabilnost svakog drustva..

148 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo