Prosvetari: Pet puta smo upozoravali Vladu ali nadležni ćute

Đaci u Srbiji će krenuti od ponedeljka u škole. Ipak, i pred ovogodišnje prvo zvono, na ulice su izašli članovi sva četiri sindikata prosvetnih radnika koji protestom podsećaju Vladu da su nezadovoljni predloženim rešenjem za određivanje platnih razreda i grupa.

Izvor: N1

Početak školske godine je na pragu, a prosvetni radnici na ulici. Protest pod sloganom "Pravda ispred para", organizovali su ispred Ministarstva prosvete i Vlade uz poruku - prosvetari zaslužuju bolje.

"Treba li odeljenske starešine za 0,5 posto da rade i da obrazuju našu decu, treba li bibliotekari da padnu u sedmu grupu? Hoće li mene i sve nas da na času vrednuju politički nameštenici iz školskih odbora. Ja ne dam", poručila je Vesna Vojvodić iz sindikata "Nezavisnost".

Učitelji i nastavnici kažu i da ne daju da ostanu u osmoj platnoj grupi. Zato traže izmenu predloženog rešenja za određivanje platnih razreda i grupa.

"Tražimo da nosioci delatnosti budu deveti platni razred, na taj način u obrazovanju bi se povećale plate negde za 10 odsto i na neki način bismo se izjednačili sa svim delatnostima koje se finansiraju iz budžeta", kaže Slobodan Brajković iz Sindikata radnika u prosveti (SRPS).

"Ovde smo da javno pozovemo gospodina ministra Mladena Šarčevića da zajedno sa nama spasava obraz i svoj i prosvete i da ne dozvoli ovu sramotu koju nam čine iz Ministarstva državne uprave koji nas ovako vrednuju i kažu da jedino mi koji smo nosioci delatnosti, profesori, ne možemo biti u devetoj platnoj grupi", navodi Milan Trbović iz SRPS.

Prosvetni radnici su poručili i da veruju da mogućnost za njihovo napredovanje postoji, ali da nadležni ćute. Podsećaju i da su pet puta za dve godine predstavnike Vlade upozoravali na nezadovoljstvo zbog platnih razreda.

"Nemamo sa čim da se pohvalimo, prosveta je zapostavljena u svim segmentima društva", kaže jedan prosvetar na protestu.

"Zbog niskih plata prvenstveno, ali i zbog uslova rada", dodaje jedna od učesnica skupa.

"I evo opet smo na ulici, opet na početku, strašan položaj", ističe još jedan od prosvetara.

U školama u Srbiji nastaviće se sa serijom štrajkova. Prosvetari su najavili skraćene časova od 30 minuta prvog školskog dana, ali i 11, 19 i 27. septembra.

Komentara 9

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

OLJA

Prosveta je osnovna i najvaznija delatnost,od nje sve krece, naucite vec...

6 1

Daca

Prosvetari stvarno imaju male plate ali imaju i jedan veliki propust u svom radu.Oni su tu da uce decu i da ih nauce necemu.Mnogi mesaju politiku u skolu i djacima pricaju o Vucicu,Jankovicu,Jeremicu....Njihov posao je da uce decu.Mnogi roditelji placaju casove svojoj deci jer se ucitelji,nastavnici,profesori i ne potrude da im objasne vec teraju dalje.U moje vreme nije se prelazilo na druge lekcije dok poslednje dete ne shvati o cemu se radi i pritom nas je bilo po 35 u odeljenju.

4 15

Doroteja

30 godina sam profesor i nikada nije bilo dobro, ali ovakvo ponižavanje više se ne može trpeti!

64 275

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo