Pokrenuta kampanja - zabraniti električne ogrlice za pse

Pokrenuta kampanja - zabraniti električne ogrlice za pse Izvor: Shutterstock

Ogrlice sa ugrađenim elektrošokovima bi trebalo zabraniti u Engleskoj, saopštila je Vlada, prenosi Petface.

Organizacije za zaštitu životinja su dugo lobirale da uređaje treba zabraniti, tvrdeći da su nepotrebni i okrutni, piše Petface.

"Daljinski kontrolisani uređaji za obuku – e-ogrlice ili "šokovi" - mogu izazvati električne impulse jačine od 6.000 volti na vratu psa. To može dovesti do toga da pas bude i do 11 sekundi u šoku", navode iz organizacije Dogs Trust.

Postoje i e-ogrlice koje emituju neprijatan, bolan zvuk ili prskaju hemikalije koje štete psećem čulu mirisa.

Kinološki klub je podržao zabranu, tvrdeći da kućni ljubimci reaguju na šokove iz straha od daljeg kažnjavanja.

Upotreba ovakvih ogrlica je zabranjena u Velsu, a Škotska je uvela ovaj zahtev u razmatranje na sednicama parlamenta. U Engleskoj je javna rasprava, održana u martu i aprilu, privukla više od 7.000 odgovora.

Organizacije za zaštitu životinja istakle su da pored toga što e-ogrlice mogu da nanesu povrede i patnju životinjama, one mogu da preusmere agresivnost ili da generišu ponašanje bazirano na anksioznosti kod ljubimaca. Korišćenje ovakve ogrlice može dovesti do pogoršavanja osnovnih zdravstvenih i problema u ponašanju.

Međutim, Vlada odstupa od zabrane sistema "nevidljivih barijera" koji su dizajnirani da drže kućne ljubimce, posebno mačke dalje od puteva. Metod delovanja je da se životinje udaljavaju od statičkog impulsa koji im taj sistem daje.

Iako zabranu šok ogrlica široko podržavaju ljubitelji životinja, oni koji podržavaju ovakvu odluku kažu da životinje boli takav udar jedino ako se ogrlica zloupotrebljava.

Neke od pristalica e-ogrlica kažu da tako mogu da odvrate svog psa kada čini neku neku lošu radnju ili pravi štetu.

Organizacije za zaštitu životinja smatraju da će ovakva zabrana doprineti dobrobiti životinja i pozivaju vlasnike da umesto toga koriste pozitivne metode obuke, kao što je nagrada. Metode za obuku, kao što su nagrada u vidu poslastice, su najbolja tehnika i nije poželjno mučiti pse ovakvim ogrlicama, koje samo mogu da mu nanesu bol.

Tagovi: psi , ogrlica , zabrana

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Miki

Bolje da psa zgazi auto, nego da ga pecne struja. Baš plemenita ideja nadrihumanista koji ne razmišljaju dalje od narcisoidne promocije "dobrote"

0 2

Чедо

Па ако је наногица, пендрек и пиштољ намењен за људе, у чему је проблем. Проценат од продаје ???

3 14

Bohor

A da čistite kaku za svojim kucama

13 16

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo