Na tablama precrtani nazivi mesta na jezicima manjina

Na tablama precrtani nazivi mesta na jezicima manjina Izvor: Press služba LSV

Liga socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin (LSV) saopštila je da su ponovo precrtani nazivi mesta na jezicima nacionalnih zajednica na tablama na ulazu u nekoliko zrenjaninskih sela i osudila taj čin.

Predsednik Odborničke grupe LSV u Skupštini grada Zrenjanina podsetio je da je ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije raspisao je izbore za Nacionalne savete nacionalnih manjina za 4. novembar ove godine.

Naveo je i da je u toku čak i medijska kampanja kojom se građani pozivaju da se upišu u posebne biračke spiskove, promotivni spot se emituje na televizijskim kanalima, podseća se na njihova prava i promovišu vrednosti višenacionalnih sredina.

Čapo je istakao da se u promotivnom spotu spominje i ispisivanje toponima na jezicima nacionalnih manjina, a da se za to vreme u Zrenjaninu precrtavaju nazivi mesta na jezicima nacionalnih manjina na tablama na ulazu u nekoliko zrenjaninskih sela.

On je kazao da su u Zrenjaninu, prema Statutu grada, u službenoj upotrebi srpski, mađarski, rumunski i slovački jezik, međutim, na ulasku u nekoliko naseljenih mesta nazivi mesta na jezicima manjina su bili precrtani.

"Tako je to stajalo mesecima, dok LSV nije upozorila na ovaj vandalski čin, nakon čega su predstavnici gradske vlasti table vratili u prvobitno stanje. Međutim, nije utvrđena ničija odgovornost i niko nije sankcionisan i akt mržnje je ponovljen", naveo je on.

LSV upozorava da se na taj način krše prava nacionalnih manjina na službenu upotrebu jezika i pisma.

LSV zahteva da se prava nacionalnih manjina poštuju, da predstavnici gradske vlasti odmah očiste ili zamene table i vrate ih u prvobitno stanje, a da se počinioci pronadju i sankcionišu.

lsv Izvor: Press služba LSV

Komentara 22

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Cuvar plaze u zimskom periodu

Strucnjaci za ovu oblast kazu da je najlaksi nacin da se utvrdi tolerancija prema manjinama upravo postojanje ovakvih oznaka i odnos prema njima, jer njihovo postavljanje nije skupo i u normalnoj sredini ne smeta nikom. Nikom normalnom. Ali eto mi smo tradicionalno sredina u kojoj su nenormalni vidljivi, a normalni nevidljivi.

16 0

...

Table se mogu promeniti ali ljudska svest,teško.

69 2

Mile

Brate ove table u Srbiji sa hiljadu jezika su cirkus. Iskreno. Pogotovo što se većina imena ponavlja na istom jeziku jer svako selo u bivsoj Jugoslaviji smatra da priča svojim jezikom. Smejurija.

11 79

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo