Dodik posetio pretučenog novinara u Banjaluci

Dodik posetio pretučenog novinara u Banjaluci Izvor: Twitter

Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka preduzimaju sve mere i radnje na rasvetljavanju napada na novinara RTV BN Vladimira Kovačevića koji se dogodio sinoć u Banjaluci, saopšteno je iz policije. Njega je u bolnici posetio i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Kovačević je brutalno pretučen ispred grade u kojoj stanuje, a nepoznati napadači naneli su mu teške povrede u predelu glave.

"Oko 20,45 sati, policijski službenici Policijske uprave Banjaluka, postupili su po prijavi da su dva maskirana lica, u Banjaluci, u ulici Banović Starhinje, fizički napala V.K. (1982) iz Banjaluke, novinara RTV BN, i tom prilikom su mu nanesene telesne povrede u predelu glave. Povređeno lice je medicinski zbrinuto u Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske", navodi se u saopštenju policije.

Uviđaj na licu mesta obavila je dežurna tužiteljka Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka Dragana Lipovčić, zajedno s policijskim službenicima Policijske uprave Banjaluka.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske najoštrije osuđuje svaki vid nasilničkog ponašanja usmerenog prema novinarima", navodi se u saopštenju.

Iz Okružnog tužilaštva je saopšteno da je naloženo da se "preduzmu sve potrebne istražne radnje i mere na otkrivanju i pronalasku počinilaca i utvrđivanju svih okolnosti tog događaja".

Kovačević je u telefonskom razgovoru sa direktorom BN TV Vladimirom Trišićem rekao da su ga dvojica muškaraca sačekala ispred zgrade u kojoj stanuje.

"Prošao sam pored njih ne očekujući bilo šta da će mi se desiti. Odjednom su nasrnuli na mene", rekao je Kovačević.

"Razvukli su šipke i počeli da me udaraju. Pokušao sam da se branim, dok su oni udarali po glavi i telu tim šipkama. Pozivao sam upomoć, oni su udarali i onda su pobegli u automobil i odvezli se u nepoznatom pravcu", ispričao je Kovačević, navodeći da mu je glava razbijena na dva mesta i da ima povrede po uhu, licu i telu.

"Uređivački kolegijum BN TV najoštrije osuđuje ovaj napad i zahteva od MUP RS da što pre reaguje i nađe počinice ovog gnusnog napada na našeg novinara. Takođe, uređivački kolegijum BN TV podseća da se već duže vreme u određenim političkim krugovima pravi hajka na novinare naše kuće", saopšteno je iz ove televizije.

"Zbog toga upozoravamo MUP RS da što pre obezbedi slobodu rada i kretanja kako našim, tako i ostalim novinarima. U protivnom ćemo biti primorani da sami preduzmemo korake na zaštiti naših ljudi", poručio je uređivački kolegijum RTV BN.

Kovačević je sinoć bio na radnom zadatku u sklopu koga je pratio skup "Pravda za Davida".

Novinara je u bolnici posetio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Vrlo je važno da policija Republike Srpske u slučaju napada na novinara BN televizije Vladimira Kovačevića hitno reaguje i pronađe krivce, kako bi sprečila spekulacije i vratila evidentno narušeno poverenje", ocenio je i član Predsedništva BiH iz RS Mladen Ivanić.

U znak protesta BN TV je i jutros počela program sa zatamnjenim ekranom, na kojem je bilo ispisano: "Otvoreni protest zbog napada na novinara BN TV. Tražimo od MUP-a RS da otkrije napadače".

NUNS i NDNV osudili napad na Kovačevića

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine najoštrije su osudili brutalan napad na novinara Vladimira Kovačevića u Banjaluci i ukazali da taj događaj na dramatičan način odslikava položaj novinara u regionu.

Značaj napada na Kovačevića uveliko prevazilazi granice Bosne i Hercegovine, s obzirom na činjenicu da na ovim prostorima vladaju prekogranični, međusobno ispreleteni, politički i kriminalni lobiji kojima je slobodno novinarstvo i kritičko mišljenje - smrtni neprijatelj, ocenjuju NUNS i NDNV.

Nadamo se da ovaj događaj nije samo uvod u novu sezonu brutalnih napada na novinara, ali sve kazuje da su pred svima nama teška iskušenja, s obzirom na činjenicu da živimo u sredinama rasturenih institucija i političara spremnih na sve zarad vlasti, piše u saopštenju.

Kako je istaknuto, NUNS i NDNV smatraju da je regionalna novinarska solidarnost itekako bitna u ovom trenutku i pružaju punu podršku kolegi Kovačeviću i svim novinarima u Srbiji i regionu koji trpe svakodnevne napade i pretnje zbog posla kojim se bave.

Regionalna platforma: Napad dobro planiran čin

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja predstavlja više od 8.000 članova, oštro osuđuje brutalni napad na novinara i dopisnika BN TV Vladimira Kovačevića i smatra da se radi o dobro isplaniranom činu.

U saopštenju se navodi da su 26. augusta dve maskirane osobe sačekale Vladimira Kovačevića ispred zgrade u kojoj živi, nasrnule na njega palicama i teško ga povredile.

Zaprepešćeni smo načinom na koji je napad izveden, smatramo da je organizovan i dobro isplaniran čin ciljano usmeren na ugrožavanje života novinara Kovačevića i zaustavljanje njegovog profesionalnog rada za BN televiziju, navodi se u saopštenju.

Duboko smo zabrinuti zbog činjenica da je Kovačević napadnut neposredno pošto je poslao svoje izveštaje sa građanskih protesta na Trgu Krajine u Banjaluci, gde se svakodnevno okuplja grupa "Pravda za Davida", ističe se u saopštenju.

Ovo je peti fizički napad na novinare u BiH, koji su BH novinari registrovali u 2018. godini.

Zahtevamo od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske da hitno i profesionalno istraži napad na Vladimira Kovačevića, kao i da informiše javnost o okolnostima slučaja u što kraćem roku i sakcioniše počinioce u skladu sa zakonskim okvirom RS i Bosne i Hercegovine, navodi se u saopštenju Regionalne platforme.

Napad i pretnja novinarima je direktan napad na slobodu izražavanja i na pravo građana da budu informisani. Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana, dodaje se u saopštenju.

Regionalnu platformu čine Udruženje BH novinari, Sindikat medija Crne Gore, Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije i Nezavisno udruženje novinara Srbije.   

Komentara 11

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Dusan

Posetio ga da se uveri da je njegov nalog dobro sproveden?

7 0

Apophis

Dosao da ga opomene....?.... zlocinac se uvek vraca zrtvi!

8 0

Ike

Kažem ja ista škola...VUČIĆEVA.!!!!

42 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo