Poleteo novi Utvin školski avion “Sova”

Četvorosedi školski avion "Sova", fabrike aviona Utva iz Pančeva, obavio je prvi promotivni let, a predstavnici te fabrike najavili su da sa novim proizvodom planiraju da traže svoj prostor na svetskom tržištu te klase letelica.

Izvor: Tanjug

Prvi let obavljen je 8. avgusta, a današnji promotivni let na aerodromu Pančevo trajao je sat vremena.

Polazna osnova za projekat je dvosed Utva-75 koji je bio u serijskoj proizvodnji osamdesetih godina za potrebe RV i PVO i aeroklubova.

To su avioni koji se još koriste za selekciju kanditata za buduće vojne pilote u Srbiji i Sudanu.

Novi projekat četveroseda koji pokreće motor od 210 konjskih snaga (KS), umesto motora od 180 KS kakav ima dvosed Utva-75, pokrenut je 2015. godine.

Izrađen je tehnološki demonstrator, prikazan na izložbi naoružanja "Partner 2015" u Beogradu, posle čega se krenulo sa radom na prototipu.

Početna zamisao bila je da se avion koristi za obuku u instrumentalnom letenju i da pored nastavnika letenja i učenika na prednjim sedištima njihov rad prate još dva učenika smeštena na zadnjim sedištima.

Za avion je izabrana savremena digitalna avionika američke firme "Garmin". Proračunata maksimalna brzina aviona je 230 kilometra na sat. U vazduhu sa 175 litara goriva može da ostane nešto više od četiri sata i preleti 670 kilometra.

Osim osnovne školske varijante, u marketinškim publikacijama firme Jugoimport-SDPR, koja je vlasnik Utve, ponuđena je i naoružana varijanta za borbenu obuku, ili protivpobunjeničke operacije sa nosačima kontejnera za dva mitraljeza kalibra 7,62 mm, ili dva sedmocevna lansera nevođenih raketa kalibra 57 mm, ili dve avio-bombe od 50 kilograma.

Osim novog aviona "Sova", fabrika Utva u ponudi ima školski avion "Lasta" sa motorom od 315 KS koji je do sada izrađen u 37 komada – 17 za Vojsku Srbije i 20 za Ratno vazduhoplovstvo Iraka.

Izvor: Tanjug

Tagovi: Utva , avion

Komentara 13

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Aleksa

Da li cemo ikada saznati, koliko nas kosta odrzavanje Utve u zivotu i koliko kosta taj njihov "razvoj"? Ako su najskuplje komponente, kao sto je avionika, iz uvoza, veliko je pitanje zarade, tj. da li je uopste ima?

2 3

Nofear

Kapa dole

11 2

Vuk

Zašto toliko negativnih komentara? Utva kao svaka druga firma pokusava da nesto ponudi trzistu i ostane u igri. Njih ne zanima nijedna vojska osim one koja će kupiti avione, to nisu borbeni avioni i mogu sluziti i za civilnu upotrebu i spasilacke misije. Ako neko hoce borbeni avion neka ga napravi ako ume pa nek prodaje.

29 5

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo