Rusija: Talibani prihvatili poziv za pregovore u Moskvi

Rusija: Talibani prihvatili poziv za pregovore u Moskvi Izvor: AFP/ Noor Mohammad

Rusija je saopštila da su talibani prihvatili poziv za pregovore u septembru u Moskvi.

Najava planiranih pregovora dolazi nakon što su talibani proširili svoje delovanje širom Avganistana i lansirali talas napada, među kojima je i nedavni produženi napad na Gazni, strateški grad blizu prestonice Kabula.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je izjavio da je Moskva pozvala talibane da 4. septembra dođu na razgovore i izrazio nadu da će to biti "produktivni pregovori.

"Prva reakcija je bila pozitivna, oni planiraju da budu deo tog sastanka", dodao je Lavrov.

Do sada, međutim, nije bilo komentara sa strane talibana. Lavrov je ponovio da su ruski kontakti sa talibanima usmereni na to da osiguraju sigurnost ruskih državljana u Avganistanu, kao i da ohrabre pobunjenike da napuste neprijateljstva i angažuju se u dijalogu sa vladom Avganistana.

On je odbacio tvrdnje avganistanske vlade da se Rusija nada da će iskoristiti talibane u borbi porotiv islamske države. Ministarstvo je saopštilo da će u razovorima 4. septembra u Moskvi učestvovati predstavnici Rusije, Avganistana, Kine, Pakistana, Irana i Indije, kao i da je njihov cilj da "pomognu proces nacionalne obnove u Avganistanu i ostvare mir što je pre moguće".

U saopštenju se dodaje da su i ostale zemlje, uključujući i SAD, pozvane da prisustvuju. Talibani su ranije saopštili da su početkom ovog meseca razgovarali sa visokim američkim diplomatom u Kataru, da odbijaju direktne pregovore sa avganistanskom vladom koju smatraju američkom marionetom i preciziraju da će o završetku sedamnaestogodišnjeg rata pregovarati samo direktno sa Vašingtonom. 

Komentara 11

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

dzingis

eeee... dokle doguraše Ameri - posle 4-5 milijardi potrošenih dolara, i stotina hiljada mrtvih avganistanaca !

7 0

Tali Ban

Pokusavaju da vode svetsku politiku i mesaju se kao i u Siriji. Zele da budu partneri sa Amerikom, sto ovima ne pada na pamet. Rusi prvo treba sopstvenu zemlju da ucine sretnim mestom za zivot, da nahrane narod i obezbede mu minimum demokratije, pa tek onda bi mozda imali pravo da izvoze pravdu i razumevanje tudjih problema sirom sveta. Ali samo ako svetska zajednica to zeli i dozvoli. Kako sada izgleda, velika ruska zelja je da bude, u svetskoj corbi, drugi najvazniji faktor (policajac)pored Amerike.

3 9

Boris

Rusi i Talibani su saveznici već dve decenije.

3 5

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo