Razmišljanja o vojnom roku - vraća li se doba džombe i nule

Da li će se mladići u Srbiji za koju godinu ponovo upoznati sa terminima kao što su cifra, nula, džomba, gušter, gušterača ili džombometar? Svi ti izrazi poznati su onima koji su služili obavezni vojni rok koji država razmišlja da vrati. To je potvrdio predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom primopredaje dva MiG-a 29 koji su stigli iz Rusije.

Izvor: N1

Vojska Srbije od danas ima u upotrebi dva od šest migova 29 koji su početkom oktobra prošle godine stigli iz Rusije. Primopredaji aviona na aerodromu Batajnica prisustvovao je i predsednik Srbije, koji najavljuje da će do novembra vojska imati još tri ruska i ukupno osam ovakvih aviona u letnom stanju. 

Vučić je najavio da bi u roku od 12 do 14 meseci trebalo da stigne i sedam helikoptera iz Rusije. A osim nove opreme Srbija bi mogla da dobije i nove vojnike kroz vraćanje obaveznog vojnog roka. 

"Mi razmišljamo o tome da od 2020. ili 2021. Kažem razmišljamo, čekamo procene vosjke, čekamo procene ministarstva finsnasija, naše snage u tom trenutku, da vidimo da li da idemo na tromesečni ili šestomesečni vojni rok za muškarce, ali da ne idemo na godinu dana, bilo bi predugo. Razmisljamo još neću ništa da obećavam po tom pitanju, to zavisi i od finansija naravno", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenjuje da bi ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka bilo korisno za društvo i ističe da trenutna organizacija Vojske Srbije postaje neodrživa. 

"Vojska ili mora biti radikalno reorganizovana i kao što su uradile sve zemlje Evrope koje su naše slične veličine svedena na jedan vrlo manji broj bataljona koje možete popunjavati u miru i da znate sa tim da računate. Alternativa je da ponovo uvedemo obavezno služenje vojnog roka i to bi onda omugićilo da onda u miru održavamo jedan veći broj jedinica koje bi se popunjavale ročnicima na obuci odnosno u ratu sa pasivnom rezervom koju stvaramo od ljudi koji su prošli obavezno služenje vojnog roka", rekao je Aleksandar Radić.

Obavezno služenje vojnog roka u Srbiji ukinuto je 1. januara 2011 godine.

Komentara 64

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

dr.Frojd

Misljenja su podeljena, za i protiv.Da se mi pozabavimo potencijačnim neprijateljem u buducnosti,to moze biti neka zemlja clanica Nato pakta ili nedaj boze gradanski rat u drzavi.Kakve su nam sanse,nikakve protiv tog saveza ali do tog sukoba vise nikada nece doci.Nasa zemlja ima dobre odnose sa ovim savezom u Partnerstvu za mir,tu treba i ostati a mi plediramo da postanemo punopravni clanovi EU. Oruzane snage zemlje i snage MUP treba opremiti najsavremenijim orudem za delovanje u elementarnim nepogodama,pruzanje logistike devastiranim selima marginalne srbije,putevi,voda,lekari,hrana.PS. Da citiram velikog prijatelja Srbije dr. Arcibalda Rajsa- ,,Srbi cuvajte se od sebe",spoljnih neprijatelja nemamo i nesmemo ih stvarati a i prestati stvarati unutrasnje,cetnici i partizani,90-e i 5.oktobarci, da smo bili malo pametniji na tocku istorije od 1389 do 1999 godine, danas bi bilo 20 miliona Srba.

13 2

Ne vraća

To je vezano za neka prošla stara vremena, mnogi bi rekli ,mnogo bolja nego danas...dosta se toga promenilo u međuvremenu, kako mladi tako i vojska..Treba nam vojni rok, ne veći od 6 meseci.Srbija nikada nije bila bez vojske, a nalazi se u vrlo problematičnom okruženju

7 15

Prcko Palilulac

Neka odmah AV AV pošalje svog sina!

57 152

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo