Srbija na Sajmu knjiga u Pekingu, 250 dela domaćih autora

Srbija na Sajmu knjiga u Pekingu, 250 dela domaćih autora Izvor: Fonet/Nenad Porpević

Srbija će se na Međunarodnom sajmu knjiga u Pekingu, u cilju povećanja vidljivosti svoje kulture u svetskim okvirima, predstaviti kroz više od 250 najreferentnijih dela domaćih autora, rečeno je u Ministarstvu kulture gde je najavljen i nastup Srbije na predstojećem Sajmu knjiga u Moskvi.

Izabrana dela reprezentativni su uzorak od više od 4.000 naslova objavljenih tokom prethodnih godinu dana, rečeno je na konferenciji za novinare, na kojoj je ministar kulture Vladan Vukosavljević dodao da će se tokom trajanja sajma u Pekingu od 22. do 26. avgusta posetiocima predstaviti dva domaća pisca, Vladimir Kecmanović i Dragan Bošković. 

Ministarstvo je, kako se navodi, za predstavljanje srpske savremene književnosti i srpskih stvaralaca na pet međunarodnih sajmova knjiga u Frankfurtu, Lajpcigu, Teheranu, Moskvi i Pekingu izdvojilo 6,32 miliona dinara. 

"Važno je da povećavamo kulturnu aktivnost, moramo da uhvatimo korak s kulturno aktivnijim zemljama. Kulturna diplomatija je veoma važna i sajmovi su doprinos tim nastojanjima", rekao je Vukosavljević. 

On je dodao da je posao organizacije nastupa na sajmu u Pekingu poveren Univerzitetskj biblioteci "Svetozar Marković", a tehnički aspekti opremanja štanda Privrednoj komori Srbije. Upravnik te biblioteke Aleksandar Jerkov rekao je da je veoma važno da se Srbija na sajmovima predstavlja baš onakva kava jeste i da ne nudi oni što nema. 

"Malecki smo i zato treba da prikažemo ono što je najbolje. To je platfomra na kojoj treba da zasnivamo nastup i zato u Peking šaljemo Kecmanovića i Boškovića", rekao je Jerkov i podsetio da su sajmovi bitni jer tamo posetioci ili srcem ili perifernim vidom mogu videti da postojimo. 

Izvor: N1

On je podsetio da danas u svetu postoji tendencija svetske književnosti kojom se umrežavaju kulture i stvaralaštvo, i dodao da je to pojam koji je promovisao Johan Volfgang Gete. 

Kecmanović, jedan od najpopularnijih srpskih pisaca srednje generacije, dobitnik brojnih nagrada, rekao je na konferenciji da se nada da će doprineti promovisanju srpske književnosti na sajmu u Pekingu. 

Sajam knjiga u Moskvi biće održan od 5. do 9. septembra.

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Suster

А где је ту В.Шешељ?

0 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo